Οι φούρνοι στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΑΓΝ στο Μαντούδι Ευβοίας πήραν μπροστά και μετά από 15 χρόνια απραξίας οι πρώτοι τόνοι με λευκόλιθο φορτώθηκαν στο λιμάνι του Κυμασίου και εξάγονται στην Ιταλία.
Η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την επωνυμία Τέρνα Λευκόλιθοι αποτελεί από το 2010 τον νέο ιδιοκτήτη της ΒΙΟΜΑΓΝ και με τις επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει υλοποιήσει αλλά κυρίως με αυτές που θα πραγματοποιήσει σε βάθος τριετίας δίνει πνοή στην περιοχή, η οποία μαστίζεται από την ανεργία. Ηδη έχει δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας και υπόσχεται ότι στην πλήρη ανάπτυξη του επιχειρησιακού της πλάνου οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα ξεπεράσουν τους 400.
Οταν πτώχευσε η ΒΙΟΜΑΓΝ πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και πριν από έξι χρόνια οι επιχειρηματίες Ν. Κάμπας και Γ. Περιστέρης, βασικοί μέτοχοι του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, απέκτησαν από την τράπεζα τη μεγάλη έκταση της εταιρείας στο Μαντούδι (τα παλιά ορυχεία Σκαλιστήρη) όπως και το δικαίωμα εξορύξεων της ΒΙΟΜΑΓΝ.
Εκτος από το τίμημα για την εξαγορά της εταιρείας δόθηκαν άμεσα 15 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οφειλές των προηγούμενων ιδιοκτητών προς τους εργαζομένους της εταιρείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία, τους προμηθευτές και τις τράπεζες.
Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να αποκτηθούν εκ νέου άδειες εξόρυξης, να γίνουν γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η ποιότητα του λευκολίθου και βεβαίως να εκσυγχρονιστούν οι φούρνοι της εταιρείας.
Το 2010 η ΒΙΟΜΑΓΝ μεταβιβάστηκε από τους βασικούς μετόχους στον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι εξήγγειλε επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την αναβίωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι.
Μόλις πριν από οκτώ μήνες, μετά και τη λήψη των τελευταίων απαραίτητων αδειών, η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ξεκίνησε την εξόρυξη λευκολίθου και την περασμένη εβδομάδα το πρώτο πλοίο με φορτίο συνολικού βάρους περίπου 2,5 χιλιάδων τόνων αναχώρησε από το λιμάνι Κυμασίου της Εύβοιας με προορισμό την Ιταλία σηματοδοτώντας την επανέναρξη της εμπορικής λειτουργίας των μεταλλείων λευκολίθου του Μαντουδίου μετά από 15 χρόνια.
Ο λευκόλιθος είναι ορυκτό και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται ευρέως μεταξύ άλλων στη φαρμακοβιομηχανία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, στη γεωργία και στην κατασκευή πυρίμαχων προϊόντων, ηλεκτροδίων, πλαστικών, δερμάτων και καλωδίων.
Σε πρώτη φάση, στόχος της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι είναι η εξόρυξη σε ετήσια βάση περίπου 170.000 τόνων λευκολίθου, με στόχο σε τρία χρόνια η ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 450.000 τόνους.
Η Βόρεια Εύβοια μετά τη Χαλκιδική διαθέτει τα μεγαλύτερα διαπιστωμένα κοιτάσματα λευκολίθου στην Ελλάδα, τα οποία θεωρούνται αρίστης ποιότητος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι Ευβοίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις με αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus