Φόρεσα τα μαύρα, τύπου Jackie O’, γυαλιά του οίκου Versace. Τα ίδια ακριβώς είχε επιλέξει την Δευτέρα η Lady Gaga για να εμφανιστεί στο show haute couture του ιταλικού brand. Η επίδειξη υψηλής ραπτικής πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Στο show της Donatella Versace όπως και αυτά των Dior, Chanel και άλλων μεγάλων οίκων έδωσαν το «παρών» όλα τα top models της εποχής μας. Η Lady Gaga εμφανίστηκε με μαύρο μακρύ φόρεμα και κουκούλα με Swarovski. Οι συγκεκριμένες κουκούλες που σχεδίασε η Donatella έμοιαζαν με τις αρχαίες ελληνικές «καλύπτρες».

Γυρίσω στην Ελλάδα και την όμορφη συμπρωτεύουσα. Μπορούσα πλέον άνετα να παρακολουθώ μέσα από τους «μυστηριώδεις» total black φακούς τις κινήσεις του Δημάρχου Θεσσαλoνίκης Γιάννη Μπουτάρη. Εκείνος δεν αποχωρίστηκε ούτε αυτή τη φορά τα μικροσκοπικά, ασημένια, μεταλλικά γυαλιά μυωπίας. Ήταν ντυμένος σπορτίφ. Νομίζω ότι φορούσε το ίδιο πλεχτό ζιλέ που συνόδευε το πουκάμισό του ένα βράδυ που τον συνάντησα στο «Αλάτσι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Στην διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψής του στην Αθήνα. Μια επίσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες πριν. Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος έμοιαζε μάλλον θυμωμένος. Καθόταν σε ένα από τα αγαπημένα του στέκια στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης αισθανόταν μια πικρία όπως είναι γνωστό για τους Έλληνες κεφαλαιούχους και τους ισχυρούς εφοπλιστές οι οποίοι δεν προσφέρουν χρήματα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων της χώρας τους.

Ο κ. Σόρος
Αντίθετα με τον παλιό γνώριμο του κ. Μπουτάρη, μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ο κ. Σόρος μέσα από το Open Society Foundation έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων κοινωνικών ομάδων οι οποίες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν βοηθηθεί από το Solidarity Now, ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που δημιουργήθηκε από το Open Society Foundation.

Γιατί δίνουμε το δικαίωμα ιδίως η οικονομική ελίτ της χώρας να χαρακτηριστεί από το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” ως «φρικτοί πολίτες» αναρωτιέται ο κ. Μπουτάρης. Ίσως και να έχει δίκιο: οι ισχυροί του χρήματος θα έπρεπε να διαθέτουν κάποιο μέρος της περιουσίας τους για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Ο κ. Σόρος παρά τα όσα του καταλογίζουν κατά καιρούς το κάνει με μεγάλη χαρά. Έχει ήδη βοηθήσει πολλούς Έλληνες οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές της βορείου Ελλάδος.

Το Νυμφαίο, η δωρεά, και η βάφτιση της νεαρής Σωσσίδη

Αφήνω τη σκέψη μου να τρέξει στο παρελθόν. Μερικά χρόνια πριν. Το πανέμορφο Νυμφαίο στο Βίτσι, έξω από τη Φλώρινα. Είχε φορέσει τα καλά του. Θυμάμαι ότι ανεβαίναμε με το αυτοκίνητο τον ανηφορικό δρόμο που οδηγούσε στην, εξαιρετικής ομορφιάς, περιοχή με τα 1.000μ. υψόμετρο.

Μπροστά ακριβώς από το δικό μας αυτοκίνητο βρισκόταν ένα μεγάλο φορτηγό γνωστής εταιρείας catering. Το όχημα είχε ξεκινήσει από την συμπρωτεύουσα με προορισμό το Νυμφαίο. Θυμάμαι ότι είχα δυσανασχετήσει διότι το φορτηγό ανέβαινε το δρόμο με πολύ μικρή ταχύτητα. Στενός φίλος μου εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο «προστάτευε» τα εδέσματα τα οποία βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Ένα από τα πλέον λαμπερά και low profile καλέσματα είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα. Ο Νίκος Σωσσίδης και η Εύη Γουλανδρή βάφτιζαν Σάββατο πρωί στην εκπληκτική εκκλησία του Αγίου Νικολάου την μικρότερη κόρη τους. Ο γιος του πρέσβη Τζων Σωσσίδη και η κόρη του Γκολέμ Γουλανδρή διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπίτια στο Νυμφαίο (κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο). Πετρόκτιστο, με εσωτερική διακόσμηση που έχει να κάνει με την παράδοση της περιοχής. Η οικογένεια είχε πραγματοποιήσει δωρεά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αναστήλωση του Ναού του Αγίου Νικολάου. Μια εκκλησία μεγάλης ιστορικής αξίας η οποία είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.

Ο πανάκριβος πολυέλαιος

Το ζεύγος Σωσσίδη-Γουλανδρή δεν είχε προσφέρει όμως μόνο τα χρήματα για την αναστήλωση του Ναού. Η Εύη Γουλανδρή-Σωσσίδη έχει δωρίσει και έναν εντυπωσιακό πολυέλαιο από πανάκριβα κρύσταλλα στην εκκλησία. Ο υπέροχος μάλιστα αυτός πολυέλαιος, πολύτιμος, ανεκτίμητης αξίας είχε μεταφερθεί από το Λονδίνο όπου κατοικεί μόνιμα η οικογένεια σε… κομμάτια. Ήταν η μοναδική λύση για να προστατευτεί και να μην υπάρξει κάποιο ατυχές περιστατικό. Όταν ο πολυέλαιος έφθασε στο Νυμφαίο συναρμολογήθηκε από μια «ειδική ομάδα» και έπειτα τοποθετήθηκε στον επιβλητικό Ναό.

Το party στον ξενώνα Μπουτάρη
Μετά την βάφτιση πραγματοποιήθηκε μεγάλη μεσημεριανή δεξίωση στον ξενώνα Μπουτάρη. Τα τραπέζια είχαν στρωθεί στον εξωτερικό χώρο. Προφέρθηκαν τοπικά εδέσματα ενώ μέλη συγκροτημάτων χόρευαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης βρισκόταν εκεί. Σαν leader του ξενώνα αλλά και φίλος της οικογένειας. Οι Γουλανδρήδες και οι Σωσσίδιδες ανήκουν σε εκείνα τα μέλη της οικονομικής ελίτ η οποία προσέφερε και προσφέρει στον τόπο μας. Χωρίς να «φωνάζει». Στη συλλογή του Νίκου Σωσσίδη στο σπίτι του στην περιοχή Belgravia της βρετανικής πρωτεύουσας βρίσκονται απόλυτα προστατευμένοι από τη φθορά του χρόνου πίνακες με φιλελληνικά θέματα…


Στέλιος Γραφάκος, Διευθυντής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πριγκίπισσα Αικατερίνη, Εμμανουήλ Παπασάββας, Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας στην ογκολογική μονάδα παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας συνοδευόμενη από την αδελφή της, κυρία Μπέττυ Ρουμελιώτη, επισκέφτηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» για να προσφέρει δώρα στα παιδιά και να εκφράσει για άλλη μια φορά την υποστήριξή της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και την ευχαρίστησε για άλλη μια φορά που δεν ξεχνάει τα παιδιά της Μονάδας: «Μας συγκινεί, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη στην Πριγκίπισσα Αικατερίνη, το γεγονός ότι θελήσατε με την έναρξη της νέας χρονιάς να βρεθείτε κοντά στα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειες τους. Τους φέρνετε δώρα χρήσιμα για την καθημερινή τους ζωή και με την πρωτοβουλία σας καλέσατε νέους φίλους κοντά μας. Η εταιρεία SCA με τα είδη προσωπικής υγιεινής και η General Mills Hellas ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκλησή σας και πρόσφεραν τα προϊόντα τους στις οικογένειες του νοσοκομείου μας. Ευχαριστώ θερμά την κυρία Αμαλία Χανδρινού από την SCA που μας επισκέφθηκε με αυτή την ευκαιρία. Υψηλοτάτη, αναλογιζόμενοι τη βαθιά σας ευαισθησία και τη συνεχή σας στήριξη θα θέλαμε να σας απονείμουμε το μετάλλιο του «Μεγάλου Υποστηρικτή» της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμπαράστασή σας»

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη παραλαμβάνοντας το μετάλλιο που της απένειμε η κυρία Βαρδινογιάννη είπε: «Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη γιατί πίσω από αυτό το μετάλλιο υπάρχει μια δουλειά μεγάλη που έχει κάνει η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για πολλά χρόνια. Ξέρω ότι χωρίς όλους εσάς εδώ αυτό θα ήταν δύσκολο για εκείνη να το κάνει, αλλά το έχει στο μυαλό της, στην καρδιά της, το σκέφτεται κάθε λεπτό. Αυτά τα παιδιά που είναι εδώ, που ήταν εδώ και έφυγαν, θα ευγνωμονούν πάντα την ψυχή και την καρδιά που φέρανε στον κόσμο οι γονείς της Μαριάννας, που τους έχω γνωρίσει και τους δυο και τους έχω ζήσει και έβλεπα με πόσο θαυμασμό έβλεπαν την κόρη τους. Η Μαριάννα ήρθε να σώσει πολλές ζωές και σώζει πολλές ζωές. Και μας ενθαρρύνει όλους εμάς που πιστεύουμε στη φιλανθρωπία».

Στη συνέχεια η Πριγκίπισσα Αικατερίνη πρόσφερε στα παιδιά δώρα, είδη προσωπικής υγιεινής από την εταιρεία SCA και τρόφιμα από την εταιρεία General Mills Hellas.

Η εντυπωσιακή πρεμιέρα του Μάκμπεθ στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών»
Η πρεμιέρα του «Μάκμπεθ» του Τζουζέπε Βέρντι ήταν όντως εντυπωσιακή. Ένα πολύχρωμο πλήθος γέμισε την αίθουσα «Α. Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η συναρπαστική όπερα με μπαλέτο «Μάκμπεθ» του Τζουζέπε Βέρντι που παρουσιάστηκε με την συμμετοχή του συνόλου των καλλιτεχνικών σωμάτων της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι, απέσπασε θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα.