Σε λίγες ημέρες, στις 10 Ιουνίου, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την θηριωδία των ναζί στο μαρτυρικό Δίστομο κατά την οποία σφαγιάστηκαν 228 Έλληνες, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες, 111 άντρες και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Στις 18 Μαΐου του 2014 το ακροδεξιό μόρφωμα Χρυσή Αυγή, στις αυτοδιοικητικές εκλογές διπλασίασε τα ποσοστά της στο Δίστομο: Από τις 49 ψήφους των εθνικών εκλογών του 2012 έλαβε 99 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 6,94%. Και όχι μόνον οι χρυσαυγίτες πανηγυρίζουν για το Δίστομο , αλλά χαρακτηρίζουν τα όσα συνέβησαν στο μαρτυρικό αυτό χωριό «μαύρη προπαγάνδα και βρώμικη μεθόδευση», με ανακοίνωσή τους στο site.

Κι όμως στις 10 Ιουνίου του 1944 οι γερμανοί ναζί των ταγμάτων αστυνομίας των SS εκφοβίζοντας τους χωρικούς, έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Μετακινήθηκαν προς τα εκεί, έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών (του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ) και στη μάχη που ακολούθησε οι γερμανοί ναζί μετρούσαν 40 απώλειες.

Μετά τη μάχη οι ναζί εισήλθαν στο Δίστομο και άρχισαν τη σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους για σφαγιασμό ήταν τόση μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτέλεσαν και γυναίκες βιάστηκαν προτού θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και οι ναζί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού.

Ίσως στο Δίστομο να μην υπάρχει οικογένεια σήμερα που να μην έχει θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά βρέθηκαν 99 άτομα να ψηφίσουν την Χρυσή Αυγή