«Πουθενά, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ηλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους όσο επάνω σ’ αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιός ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιός θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους. Μιλώ για το νησί που αργότερα, όταν κατοικήθηκε, ονομάστηκε «Λέσβος» και που η θέση του, όπως την βλέπουμε σημαδεμένη στους γεωγραφικούς χάρτες, δε μοιάζει να ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα».
Ετσι περιγράφει στην «Αλλη Λέσβο» ο Οδυσσέας Ελύτης το νησί που έγινε το σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε μία Ευρώπη που καλείται να αντιμετωπίσει την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών.
Η Μυτιλήνη, η πρωτεύουσα της Λέσβου είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Το βράδυ της Δευτέρας έγινε η παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης στο Μουσείο της Ακρόπολης σε ένα κλίμα φορτισμένο συναισθηματικά λόγω των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο νησί αλλά και λόγω των συναισθημάτων που ξύπνησαν οι εικόνες από το εξαιρετικό βίντεο που προβλήθηκε σε μια αίθουσα κατάμεστη από Μυτιληνιούς.
Με σύνθημα η «Ποίηση οδηγεί την πόλη» οι ομορφιές ενός τόπου που συνδυάζει τα πάντα πέρασαν μέσα σε 15 λεπτά μπροστά από τα μάτια μας στο slideshow της Τζέλης Χατζηδημητρίου με τίτλο «Η Μυτιλήνη του χθες και του σήμερα»: το μαγευτικό Σύγρι, η παραδοσιακή Αγιάσος, το γραφικό Πλωμάρι οι υπέροχοι κόλποι όπως αυτός της Καλλονής, ο μοναδικός Μόλυβος, η Ερεσσός, τα Βατερά, ο Μανταμάδος, η Αντισσα. Η παράδοση και η πνευματική κληρονομιά ενός νησιού με εκπροσώπους του την Σαπφώ, τον Αλκαίο τον Μυτιληναίο, τον Αρίωνα, τον Θεόφραστο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Στρατή Μυριβήλη, τον Ηλία Βενέζη, τον Αργύρη Εφταλιώτη, τον Θεόφιλο δημιουργούν έναν μοναδικό πολιτιστικό καμβά.
«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Λέσβο» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του νησιού κ. Σπύρος Γαληνός στην ομιλία του, «γι αυτό υποβάλαμε την υποψηφιότητα. Οι συμπατριώτες μας δικαιούνται αυτής της τιμής. Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά απέναντι στον πρόσφυγα είναι τα ισχυρά μας επιχειρήματα. Γιατί ο πολιτισμός είναι μέσο για την διαχείριση της κρίσης και δίνει διεξόδους σε εποχές όπως η σημερινή».
Μεταξύ των ενεργειών πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν θα είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση του φεστιβάλ Μολύβου, παγκόσμιο συνέδριο για τη Λογοτεχνία, διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού, και προβολή της γαστρονομίας του νησιού.
Δείτε το βίντεο της υποψηφιότητας