Οι ελλείψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τοπικοί φορείς της Τροιζηνίας, των Μεθάνων και του Πόρου στην περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, η οποία συνοδεύονταν από τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρο και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλη.
Επιπλέον η κυρία Δούρου γνωστοποίησε ότι ύστερα από συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ δεν πωλείται τελικά το λιμάνι του Πόρου.
Αρχικά το κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφτηκε την Πέμπτη τα Μέθανα και την Τροιζηνία όπου οι φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ανέφεραν ότι υπάρχουν ελλείψεις στα κέντρα υγείας ενώ υποστελεχωμένα είναι και τα σχολεία.
Παράλληλα έθεσαν το θέμα της «προβληματικής» ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά λέγοντας πως δεν επαρκούν τα δύο δρομολόγια την εβδομάδα και όσοι θέλουν τις υπόλοιπες ημέρες να ταξιδέψουν προς Αθήνα και Πειραιά θα πρέπει να το κάνουν από τη στεριά.
Επίσης οι φορείς επεσήμαναν ένα άλλο σημαντικό για αυτούς ζήτημα την ανάγκη υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα καθώς όπως λένε ενώ αναπτύσσεται δεν έχουν την απαραίτητη συνδρομή λόγω έλλειψης γεωπόνου, κτηνιάτρου κ.ά.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Πόρο όπου εκτός από την εξαίρεση του λιμανιού από τη διαδικασία πώλησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού το οποίο θεωρείται μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία καθώς, όπως λένε, έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Το έργο έχει ανακατασκευαστεί δύο φορές, ωστόσο λόγω αστοχιών δεν λειτουργεί. Έτσι η Περιφέρεια προτίθεται να δρομολογήσει τη λειτουργία δίνοντας τα απαραίτητα χρήματα.
Το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού συζητήθηκε ιδιαίτερα. Οι φορείς επεσήμαναν ότι κυρίως λόγω των ακριβών τελών στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» πολλοί ξένοι τουρίστες που επισκέπτονταν τον Πόρο και άλλα νησιά σταμάτησαν να έρχονται.
Αίσθηση προκάλεσε τότε μια πρόταση που κατατέθηκε προς το κλιμάκιο της Περιφέρειας. Ειδικότερα ζητήθηκε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτό να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Αργολίδας προκειμένου να εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ με τουρίστες που θα έχουν προορισμό τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα παράλια της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου. Ωστόσο υπάρχουν εμπόδια για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου πνοής για την περιοχή όπως η ρήτρα για τη μη κατασκευή άλλου αεροδρομίου σε απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ δεν υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Οι φορείς επίσης είπαν ότι δεν μπορούν με τη μείωση του τουρισμού –και λόγω της κρίσης –να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους όλο τον χρόνο και μάλιστα οικογενειακές εταιρείες κινδυνεύουν καθώς αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το νησί για να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας.
Για το ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αναφέρθηκε ότι υπάρχει μόνο μια γιατρός για να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και την Πέμπτη που ανέμεναν οφθαλμίατρο δεν ήρθε αν και υπήρχαν 28 προγραμματισμένα ραντεβού. Σχετικά με τα επείγοντα περιστατικά που δεν κρίνονται ωστόσο σοβαρά αυτά καλούνται να τα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων των νησιών ενώ για τα πιο σοβαρά χρειάζεται η μετακίνηση με φέριμποτ στον Γαλατά όπου και εκεί υπάρχουν προβλήματα όπως έλλειψη αναλώσιμων.
Επιπλέον είναι «απαγορευτικό» να αρρωστήσει κάποιος μετά τα μεσάνυχτα καθώς το κόστος έκτακτης μετακίνησης του φέριμποτ μετά τα μεσάνυχτα (δηλαδή για δρομολόγιο πέρα από τις προγραμματισμένες ώρες) είναι 300 ευρώ, όπως ειπώθηκε στο κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής.
Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής υπογραμμίζεται ότι κατά την επίσκεψη στην Τροιζηνία «ο δήμαρχος παρουσίασε στην περιφερειάρχη τα τοπικά ζητήματα, θέτοντας ως προτεραιότητες την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προώθησης αναπτυξιακών έργων (σε θέματα υποδομών, υγείας, μεταφορών κ.ά.) καθώς και τουριστικής προβολής των αρχαιοτήτων της Τροιζήνας και ζητώντας τη στήριξη της Περιφέρειας, κυρίως σε έργα ύδρευσης και άρδευσης»
Από την πλευρά της η κυρία Δούρου, στη σύντομη παρέμβασή της, τόνισε: «Καταγράφουμε τα προβλήματα και σχεδιάζουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων, χωρίς μεγαλοστομίες», δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνολικής τουριστικής προβολής της περιοχής.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος έδωσε έμφαση στα έργα υποδομών και τουρισμού ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γαβρίλης υπογράμμισε τη χρησιμότητα αυτών των συναντήσεων στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας λογοδοσίας, προκειμένου «να καταστεί η πολιτική αξιόπιστη».