Συγκέντρωση την Κυριακή στις 11.00 το πρωί στα Βίλια Αττικής με στόχο να μη μεταφερθεί η Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα προγραμματίζει η αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής.
«Καυστικός» ήταν σε σχόλιό του που αναρτήθηκε στο facebook ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος σημείωσε: «Μετά την αποκαλυπτική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας (μπορεί καθένας να την ακούσει στο διαδίκτυο) του κ. δημάρχου Εορδαίας -πόλη που διεκδικεί τη μεταφορά της Πυροσβεστικής Σχολής από τα Βίλια- καθιστά απαράδεκτη κάθε σκέψη υλοποίησης της απόφασης γιατί: 1. Το δήθεν υπερσύγχρονο κτίριο που μας έλεγαν ότι θα μεταφερθεί η Πυροσβεστική είναι αυθαίρετο, είναι κτισμένο προ του 1955 και κάνουν τώρα αγώνα δρόμου για να πιστοποιήσουν τη στατικότητά του! 2. Όλες οι κινήσεις για τη μεταφορά της Πυροσβεστικής έγιναν με τέτοιο τρόπο που το θέμα δημοσιοποιήθηκε –ενώ σύμφωνα με τον κ. δήμαρχο έπρεπε να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση. Κατόπιν αυτών ο λόγος μας περισσεύει. Αν όμως πρέπει κάτι να πούμε αυτό είναι: Όλοι και όλες την Κυριακή στις 11 το πρωί στη μεγάλη συγκέντρωση στα Βίλια για να διεκδικήσουμε την παραμονή της Πυροσβεστικής Σχολής στα Βίλια!».
Το θέμα έχει απασχολήσει και την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) η οποία στα μέσα Δεκεμβρίου απέστειλε επιστολή προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος. Όπως αναφέρει, «από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σύσκεψη που αφορούσε την ΕΣΠΟΠ και τη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Σύμφωνα με την ανάρτηση προκύπτει ότι έχει αποφασιστεί ότι οι δύο Σχολές αυτές τις Πυροσβεστικής Ακαδημίας να λειτουργήσουν στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και γι’ αυτό προς τούτο προφανώς συμμετείχε στη σύσκεψη και η ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
Τονίζεται επιπλέον: «Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, αφού από ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ούτε στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και το σημαντικότερο δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για να δοθεί σχετική γνωμάτευση σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.4249/2014 και να ακολουθηθεί η διαδικασία του 66 του ίδιου νόμου, ως νέα Υπηρεσία. Και προφανώς πρόκειται για νέα υπηρεσιακή μονάδα, αφού η λειτουργία της Σχολής θα είναι συνεχής, με μόνιμη λειτουργία, και θα πρέπει να κατανεμηθεί σε αυτή ένας μεγάλος αριθμός θέσεων αξιωματικών – πυρονόμων – αρχιπυροσβεστών – πυροσβεστών ως προσωπικού, οι οποίοι και θα πρέπει να μετατεθούν στην πόλη της Πτολεμαΐδας».
Επίσης, όπως σημειώνει η ΕΑΠΣ, «μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι κυκλοφορούν δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής, όπου παρουσιάζονται μέχρι και λεπτομέρειες για τη στελέχωση και τον αριθμό σπουδαστών των Σχολών, στοιχεία τα οποία είναι άγνωστα ακόμα στον πυροσβεστικό οργανισμό».
Η Ένωση των Αξιωματικών του ΠΣ υπογραμμίζει: «Τα ζητήματα της πυροσβεστικής εκπαίδευσης είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για το Πυροσβεστικό Σώμα. Το μείζον αποτελεί η έκδοση από εσάς κατ’ αρχήν των αναγκαίων νομοθετικών διαταγμάτων για τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στα πλαίσια που καθόρισε ο Ν.4249/2014, αν δεν καταργηθεί, σύμφωνα με τις προεκλογικές διακηρύξεις του πολιτικού σας φορέα. Εν συνεχεία θα πρέπει στα αρμόδια όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας να γίνει συνολικά η μελέτη των διαθέσιμων πόρων και προσωπικό, προκειμένου να ευρεθεί η βέλτιστη λύση για τη λειτουργία των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με δεδομένα τις κτιριακές εγκαταστάσεις στα Βίλια Αττικής, όπου λειτουργεί η Σχολή Πυροσβεστών, και στην Κηφισιά, όπου λειτουργεί η Σχολή Ανθυποπυραγών».
Και η επιστολή καταλήγει: «Όποτε στο Πυροσβεστικό Σώμα επιβλήθηκαν επιλογές άνευ ουσιαστικής «πυροσβεστικής» τεκμηρίωσης μετατράπηκαν σε δυσεπίλυτα προβλήματα και μάλιστα φλέγοντα και χρονίζοντα. Ευελπιστούμε ότι οι όποιες επιλογές σας θα κινηθούν αντίθετα με την παραπάνω αποτυχημένη πολιτική, που μόνο προβλήματα συσσώρευσαν στον πυροσβεστικό οργανισμό».