Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια.

Το απόγευμα της Δευτέρας τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Λίμνη της βόρειας Ευβοίας, που ξέσπασε το Σάββατο και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσοχή της Πυροσβεστικής στρέφεται προς ένα μέτωπο, το οποίο κατευθύνεται νοτιότερα προς το Όρος Καντήλι, και συνεργεία εργάζονται για τη δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο χωριό Τρούπι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

«Πάμε καλύτερα από την Κυριακή, αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά» είχε δηλώσει νωρίτερα στο in.gr ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, που συντονίζει επί τόπου, από κοινού με τον υπαρχηγό Υποστήριξης αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο, τη σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια.

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας είχαν ξεκινήσει οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Από το μεσημέρι μάλιστα είχαν ενισχυθεί με έξι ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα.

Η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Δεκάδες άτομα είχαν εγκλωβιστεί το Σάββατο στις παραλίες Αγίου Γεωργίου και Γαλατάκη Λίμνης Ευβοίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Συνολικά 44 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Λίμνης.

Η Λιμενική Αρχή Αιδηψού ενημερώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου για την ύπαρξη εγκλωβισμένων. Στις παραλίες έπλευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού – της Ακτοφυλακής και άλλα ιδιωτικά σκάφη, εντόπισαν, απεγκλώβισαν και μετέφεραν με ασφάλεια τους εγκλωβισμένους στο λιμάνι της Λίμνης.

Επίσης, το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω επέκτασης της πυρκαγιάς, μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας, έξι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Γαλατάκη Ευβοίας στο λιμένα Λίμνης.

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 3 το απόγευμα σε πευκοδάσος στην περιοχή του Αμάραντου της Κόνιτσας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κόνιτσας, Ανδρέα Παπασπύρου, η φωτιά προκλήθηκε πιθανότατα από κεραυνό.

Η επέμβαση της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα ήταν άμεση, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή μηχανημάτων του δήμου, που άνοιξαν δρόμους και έκαναν αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει περιοριστεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από τις κορυφές Κάμενικ και Μαριά, αλλά ελέγχεται από πεζοπόρα τμήματα και εκτιμάται πως μέχρι αύριο το πρωί θα έχει σβήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ωρου (06:00 – 18:00) εκδηλώθηκαν συνολικά 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά στο Ρέθυμνο

Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται στο μεταξύ η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στον δήμο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου, όπου τρεις άνδρες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από σκάφος του λιμενικού.

Αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.

Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από τα Σαχτούρια το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τώρα έχει καταστρέψει 20 με 30 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.

Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση λίγο πριν τις 17.00 της Κυριακής έξω από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης, κοντά στον κόμβο της Ασπροβάλτας επί της Εγνατίας Οδού.

Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φωτημάρι στην Κέα και στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκαψε πευκοδάσος από το οποίο συλλέγεται ρετσίνι. «Αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια» δήλωσε ο υπουργός.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» είπε.

Αποστόλου: Θα ληφθούν μέτρα για αποζημιώσεις

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες, μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

Στάχτη 20.000-22.000 στρέμματα

«Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς» τόνισε ο κ. Αποστόλου.