«Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου» είναι ο τίτλος του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνει και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το πρόγραμμα, που έχει γίνει πλέον θεσμός και πραγματοποιείται στο Γαύριο της Άνδρου, θα προβληθεί μέσω ενός τηλεοπτικού σποτ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Γιώργος Κιμούλης.

Τα γυρίσματα του σποτ, που θα προβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η οποία είναι και χορηγός επικοινωνίας της δράσης, έγιναν πριν λίγες ημέρες στον κήπο του Dionysos Zonar’s που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις παρυφές της Ακρόπολης, με πανοραμική θέα στον ιερό βράχο και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο κ. Κιμούλης ανταποκρίθηκε ευγενώς στο κάλεσμα των υπευθύνων του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου, της κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη, ακαδημαϊκής διευθύντριας, και του κ. Γιάννη Μαμάη, διευθυντή του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο κ. Πάνος Μανωλίτσης και η εταιρεία τηλεοπτικών εκπομπών Production House.

Ο κ. Κιμούλης έχει στο ενεργητικό του πολύ σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραστάσεις έργων τραγικών και σατιρικών ποιητών της κλασικής εποχής (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης, Αριστοφάνης) καθώς και έργων του θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο καταφέρνει και φέτος να πρωτοπορήσει σε ιδέες και προγράμματα, καθώς επιδιώκει να αναδείξει ένα διαχρονικό θέμα αιχμής που σχετίζεται με τη λογοκρισία σε όλες τις μορφές του λόγου. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 16 Ιουλίου στο Γαύριο της Άνδρου. Οι εγγραφές έχουν αρχίσει.

Για πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο nitsi@cc.uoi.gr ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr