Αναγνωστοπούλου και Πατριάρχου Ιωακείμ. Μεσημεράκι της περασμένης Πέμπτης, ένα φορτηγό του Δήμου Αθηναίων έρχεται να ταράξει την ησυχία των θαμώνων που απολάμβαναν τη λιακάδα και τον καφέ τους στην πολυσύχναστη πλατεία Κολωνακίου. Το συνεργείο του δήμου αφαίρεσε τα τραπεζοκαθίσματα από το καφέ – εστιατόριο «Λυκόβρυση» που καλύπτουν όλο σχεδόν το πάνω μέρος της πλατείας, φτάνοντας μέχρι τη γωνία της Αναγνωστοπούλου.
Ηταν η πρώτη πράξη της «εκστρατείας» που ξεκίνησε δυναμικά με τη νέα χρονιά ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο να απελευθερώσει πεζοδρόμια και πεζόδρομους που ασφυκτιούν από παράνομες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα μαγαζιών εστίασης. Για τη «Λυκόβρυση», ένα από τα παλιότερα και γνωστότερα καφέ της περιοχής, δεν ήταν η πρώτη φορά. Η ίδια εικόνα έχει επαναληφθεί άλλες δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Το συγκεκριμένο μαγαζί –που έχει ένα μεγάλο χρέος, περίπου 500.000 ευρώ, προς τον Δήμο Αθηναίων –έχει λάβει εδώ και καιρό ειδοποιητήρια προκειμένου να συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από τις αρχές του 2018 και να αφαιρέσει τις παράνομες κατασκευές, όπως το ξύλινο πάτωμα και το στέγαστρο, που έχει τοποθετήσει στον χώρο της πλατείας.

Κέντρο με άλλη όψη

Ανάλογα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με στελέχη του δήμου, έχουν φτάσει και στα γειτονικά μαγαζιά εστίασης, ιδιαιτέρως δημοφιλή επίσης. Τα πολυσύχναστα «Top’s», «Pero’s» και «Da Capo», που απλώνονται μέχρι την αρχή της πολύβουης και κοσμικής Τσακάλωφ, θα πρέπει να παρέμβουν στις όποιες κατασκευές έχουν και να προσαρμόσουν τον χώρο της εξωτερικής λειτουργίας τους με βάση τα δεδομένα που ορίζει η νέα Κανονιστική του Δήμου Αθηναίων.
Και τα συγκεκριμένα καφέ του Κολωνακίου, όπως και όλα τα άλλα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να πάρουν άδεια λειτουργίας για το 2018 (καθώς όλες οι άδειες είναι ετήσιες και λήγουν στο τέλος κάθε χρονιάς) θα πρέπει να συμμορφωθούν με το νέο αυστηρότερο πλαίσιο που καθόρισε για τα τραπεζοκαθίσματα ο Δήμος Αθηναίων.
«Είμαστε αποφασισμένοι οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια να αποδοθούν στους πεζούς» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Η ανάκαμψη της Αθήνας περνά μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα την οποία στηρίζουμε. Δεν μπορεί όμως να έρχεται σε σύγκρουση με το βασικό δικαίωμα του πολίτη σε έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο. Η επιχείρηση που ξεκινήσαμε από το Κολωνάκι θα συνεχιστεί με όλες μας τις δυνάμεις και θα επεκταθεί σε όσες περιοχές προσβάλλονται τα δικαιώματα του πεζού και η αισθητική της πόλης».

Η «κίτρινη γραμμή»

Για να τηρηθεί μάλιστα το νέο αυστηρότερο πλαίσιο, μια και η εμπειρία ως προς την εφαρμογή των όποιων κανονισμών στη χώρα μας μόνο θετική δεν είναι, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στο εξής νέο μέτρο: Από τις αμέσως επόμενες μέρες συνεργεία του θα διαγραμμίσουν με κίτρινο χρώμα τα όρια μέχρι το σημείο στο οποίο θα επιτρέπεται το κάθε μαγαζί να τοποθετεί στο πεζοδρόμιο ή στον πεζόδρομο τις καρέκλες και τα τραπέζια του. Το νέο μέτρο μπορεί να δυσκολέψει λιγάκι τη ζωή των επιχειρηματιών, αλλά θα διευκολύνει το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας που θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους και κυρίως θα ενεργοποιήσει τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να έχουν ελεύθερο χώρο για να περπατούν σε μια πόλη με τόσο προβληματικά πεζοδρόμια όπως είναι η Αθήνα.
Οι κίτρινες διαγραμμίσεις θα ξεκινήσουν από τον πεζόδρομο της Τσακάλωφ που «πολιορκείται» κυριολεκτικά από καφέ – μπαρ και θα επεκταθούν σε όλα τα προβληματικά σημεία της πόλης: Στην περιοχή του Μακρυγιάννη και συγκεκριμένα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Γκάζι και στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Εδώ μάλιστα οι πρώτες κίτρινες διαγραμμίσεις χαράχθηκαν ήδη, προκαλώντας όμως αρνητικά σχόλια ως προς την αισθητική του μέτρου.
Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του Δήμου Αθηναίων έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Γενάρη, αν και η Δημοτική Αστυνομία είναι σήμερα αποδυναμωμένη –αποτελείται από 390 άτομα –σε σύγκριση με το προσωπικό που αριθμούσε –1.200 άτομα –πριν καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τι προβλέπεται για τα καταστήματα εστίασης

Η νέα Κανονιστική του Δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 και αφού προηγήθηκε διάλογος με όλους τους επαγγελματικούς φορείς, περιλαμβάνει νέες αυστηρότερες προδιαγραφές στα εξωτερικά λειτουργικά στοιχεία των καταστημάτων. Συγκεκριμένα προβλέπει τα εξής:

l Δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια που είναι μικρότερα των 2,5 μέτρων.
l «Εξωση» των τραπεζοκαθισμάτων από πεζόδρομους που έχουν πλάτος μικρότερο των 5,5 μέτρων.
l Σκιάδια (ομπρέλες): Το ύψος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2,10 μ. και μικρότερο από 3,50 μ. Το συνολικό εμβαδόν τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16 τ.μ.
l Φυτά: Το ύψος τους πρέπει να είναι έως 0,70 μ. και η τοποθέτησή τους αποκλειστικά και μόνο κάθετα στη ρυμοτομική γραμμή, ως διαχωριστικά στοιχεία των γειτονικών καταστημάτων.
l Ξύλινα δάπεδα (ντεκ): Η τοποθέτησή τους επιτρέπεται μόνο όταν το δάπεδο του κοινόχρηστου χώρου έχει κλίση από 5% έως 10% ή δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Σε όσους έχουν νόμιμη άδεια, δίνεται παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για ντεκ, καθώς πρόκειται για σοβαρό έξοδο.
l Περιορίζεται αποφασιστικά η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τα περίπτερα, με αποσαφήνιση των εξωτερικών στοιχείων που θα μπορούν εφεξής να περιλαμβάνουν.
l Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την τοποθέτηση ενός (1) ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός (1) ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο (2) σταντ πώλησης εντύπων.
l Για την προστασία της αισθητικής λειτουργίας της πόλης, στα περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους δεν θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας Δημοτικής Κοινότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ