Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, τα δύο παιδιά τους και ένα φιλικό τους ζευγάρι (με τα παιδιά τους) αποφάσισαν να κάνουν πασχαλινές διακοπές στην Τήλο. Μακριά από πολύ κόσμο, πολιτικούς και κάμερες. Αλλά μαζί με τον στενό συνεργάτη του Θανάση Καρτερό (που διατηρεί στο νησί σπίτι). Βρέθηκε βεβαίως «επί τόπου» και η (κρατική) κάμερα της ΕΡΤ, αλλά, τι λέτε, έδειξε όλα τα πλάνα;


Διακοπές με σκάφος του Λιμενικού

Ο κ. Τσίπρας έφθασε με τη συνοδεία του (από τη Ρόδο) στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου με σκάφος του Λιμενικού. Εμεινε στο ξενοδοχείο «IIidi Rock – Studios» που βρίσκεται σε έναν λόφο στα Λιβάδια με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, έκανε ποδηλατάδα, θαλάσσια βόλτα στο νησί (με δύο σκάφη παρακαλώ), κολύμπησε οικογενειακώς στο Λιμάνι, έπαιξε ποδόσφαιρο με τα παιδιά του, έφαγε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση στην ταβέρνα «Κρητικός», το Πάσχα (μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο) έφαγε ψαρικά στην ταβέρνα του Μιχάλη Σακελλάρη στα Λιβάδια και ευχαριστήθηκε επίσης θαλασσινά (χταποδάκια, καλαμαράκια, γαύρο, όστρακα, σαρδέλες και κωλοχτύπες) στην ψαροταβέρνα «Γοργόνα». Πέρασε, όπως έλεγε, «θαυμάσια» και ευχαριστήθηκε επειδή, όπως είπε, τα παιδιά του έπαιξαν (μπάλα) με άλλα παιδιά χωρίς κανένα άγχος.
nnn
Το να πας όμως (πολύ περισσότερο ως Πρωθυπουργός) σε διακοπές σε νησί με κρατικό σκάφος (όπως το σκάφος του Λιμενικού) ίσως να χτύπησε άσχημα και στους κατοίκους της Τήλου, αλλά και στο Λιμενικό. Σε άλλες πολιτισμένες χώρες θα γινόταν ζήτημα και θα ερχόταν το θέμα στη Βουλή (ίσως και… παραιτήσεις). Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και τέτοια «μικροζητήματα» ούτε καν προξενούν εντύπωση.


Και βόλτα με σκάφος

Ελα όμως που υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά. Για παράδειγμα, η δήμαρχος του νησιού Μαρία Αλιφέρη- Καμμά αποφάσισε η θαλάσσια ξενάγηση του ζεύγους Τσίπρα να μην γίνει… δημοσία δαπάνη, αλλά με ιδιωτικά σκάφη… εθελοντών κατοίκων του νησιού: «Εδώ σώζουμε πρόσφυγες χωρίς κρατική βοήθεια, με δικά μας μέσα» είπε και έτσι βρέθηκαν δύο κάτοικοι εθελοντές να κάνουν βόλτα με τα σκάφη τους τον κ. Τσίπρα χωρίς να χρεώσουν, όπως έλεγαν, ούτε ένα ευρώ τα δημόσια ταμεία.


Ο Επιτάφιος του Τσίπρα

Αν και (κατά δήλωσή του) άθεος, ο κ. Τσίπρας και η Περιστέρα τήρησαν με ευλάβεια όλα τα έθιμα. Δεν έκαναν βεβαίως τον σταυρό τους, ούτε προσκύνησαν, αλλά πήγαν στην περιφορά του Επιταφίου κρατώντας λαμπάδα και στην Ανάσταση, με το «Χριστός Ανέστη», το πρωθυπουργικό ζεύγος αντάλλαξε μέσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μεγάλο Χωριό και το φιλί της αγάπης. Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας πλησίασε και ευχήθηκε και στη δήμαρχο που ήταν συνεχώς δίπλα του. Το έθιμο να καταλήγει ο Επιτάφιος στο νεκροταφείο του νησιού ακολούθησε ο κ. Τσίπρας. Στάθηκε στον τάφο του εκλιπόντος δημάρχου Τάσου Αλιφέρη και εναπόθεσε ένα λουλούδι.


Αλλο στρατεύσιμος και άλλο στρατευμένος

Τσίπρας τόσες ημέρες χαλαρά σ’ ένα νησί, χωρίς αστειάκια δεν γίνεται. Είπε πολλά στα γεύματα αλλά και στο στρατόπεδο που επισκέφθηκε. Ακόμα και στις δηλώσεις του μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ έκανε το λαθάκι του. Ευχήθηκε στους… στρατεύσιμους «χρόνια πολλά» και «του χρόνου στα σπίτια τους». Κατά πάσα πιθανότητα οι στρατεύσιμοι (δηλαδή οι υπόχρεοι για στράτευση) του χρόνου θα είναι σε στρατόπεδα να υπηρετούν τη θητεία τους και οι στρατευμένοι (ή πιο απλά στρατιώτες) θα είναι στα σπίτια τους, αλλά πού να καταλάβει κανείς τη διαφορά.


«Πάει κι η Κρήτη, Μαθιουδάκη…»

Πάμε τώρα στα αστειάκια που έκανε με τους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους στην Τήλο. Για παράδειγμα, όταν έσπαγε στο τσούγκρισμα κανένα αβγό, ρωτούσε τον στρατιώτη από πού είναι. Ενας στρατιώτης ονόματι Μαθιουδάκης έκανε το… λάθος να τσουγκρίσει με τον Πρωθυπουργό και να χάσει. Τότε ο κ. Τσίπρας του είπε «πάει η Κρήτη, Μαθιουδάκη, την έχασες». Ενας άλλος έκανε μεγαλύτερο «λάθος». Εσπασε το πρωθυπουργικό αβγό. Και εκεί που βρέθηκε σε αμηχανία και δεν γνώριζε τι θα του συμβεί, ο κ. Τσίπρας φάνηκε μεγαλόψυχος και ζήτησε να του δοθεί τιμητική άδεια (μίας ημέρας).


Γιατρός με κίνητρα

Στα διαλείμματα των διακοπών του είχε συναντήσεις και με παραγωγικές τάξεις. Οι κάτοικοι του είπαν τα παράπονά τους, για την ακτοπλοϊκή γραμμή, για την υψηλή φορολογία, για τον ΦΠΑ, του είπαν πώς αντιλαμβάνονται το μεταφορικό ισοδύναμο, για τον γιατρό του νησιού, που δεν πάει κανείς (εξυπηρετείται με κληρωτό στρατιώτη γιατρό) επειδή δεν υπάρχουν ακίνητα. Συναντήθηκε και με νέους αγρότες και τέλος επισκέφθηκε και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Ο ενθουσιασμός της Μαρίας

Περισσότερο όμως ενθουσιασμένη από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Τήλο φαινόταν η δήμαρχος Μαρία Αλιφέρη-Καμμά, η οποία έλεγε: «Ολοι πήραν τον Τσίπρα αγκαλιά. Τον δέχτηκαν ανεξάρτητα με τα πολιτικά τους πιστεύω και είναι πολύ σπουδαίο γεγονός για ένα τόσο μικρό νησί να το επιλέγει ο Πρωθυπουργός της χώρας σου. Ηταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε».

HeliosPlus