Ένα άγαλμα, πιστό αντίγραφο της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», από μάρμαρο Θάσου, θα τοποθετηθεί, εντός του καλοκαιριού, στο φυσικό του χώρο στο ομώνυμο νησί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι φιλοτεχνήθηκε το άγαλμα της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», από μάρμαρο Θάσου (εξαιρετικής αντοχής) σε εργοστάσιο εταιρείας μαρμάρων, στη Δράμα.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος 6,5 τόνους.

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου αντοχής (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμά του.

Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψή που είχε με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στη δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη. Ο ίδιος, τόνισε, ότι ήταν ένα όραμα του Γιώργου Παυλίδη και πολύ σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη.

Ο αντιπερειάρχης επισήμανε, ακόμα, ότι με επιστολές του Γιώργου Παυλίδη, το Μουσείο του Λούβρου παραχώρησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αρχεία με τρισδιάστατη απεικόνιση του αγάλματος, της «Νίκης της Σαμοθράκης», που φιλοξενείται στο μουσείο. Υπεγράφη συμβόλαιο με το Μουσείο του Λούβρου, για την κατασκευή δύο πιστοποιημένων αντιγράφων του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Έκανε επίσης γνωστό ότι στόχος είναι η κατασκευή και δεύτερου αγάλματος, που θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη με προσανατολισμό τη Σαμοθράκη.

Το επόμενο διάστημα (εκτιμάται εντός καλοκαιριού) η Νίκη θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης. Αρχικά θα γίνει αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος από την Περιφέρεια και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη και θα τοποθετηθεί με προσανατολισμό στο Μουσείο του Λούβρου. Ο ίδιος επισήμανε ότι εξετάζονται προτάσεις από την Περιφέρεια, τον δήμο Σαμοθράκης και την αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί το άγαλμα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ή εντός του μουσείου, ή και στο λιμάνι του νησιού.

Ο κ. Πέτροβιτς, τόνισε, ότι αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και για όλη τη χώρα.

«Το πιο σημαντικό, όπως υπογράμμισε, είναι αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η περιοχή μας οφείλουμε όχι μόνο να την αναδεικνύουμε άλλα και να τη φέρουμε σε επαφή με τον φυσικό της χώρο».

Το άγαλμα που θα τοποθετηθεί στο ελληνικό νησί
Το αυθεντικό άγαλμα
Το άγαλμα μέσα από το βίντεο κλιπ της Μπιγιόνσε στο Λούβρο