Παγωτό φρούτα του δάσους

Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 1 νύχτα
Υλικά (για 2 μεγάλα παγωτά)
4 µεγάλες ώριµες µπανάνες
150 γρ. φρούτα του δάσους κατεψυγµένα
½ κ.γ. εκχύλισµα βανίλιας
1/4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. ξύσµα ακέρωτου λεµονιού
2 κ.γ. σιρόπι σφενδάµου
1 κ.σ. γάλα ή κρέµα καρύδας (µπορεί να αντικατασταθεί από άλλο γάλα της αρεσκείας µας, όπως αµυγδάλου, κινόα, βρόµης κ.ά.) ή κανονικό γάλα αν δεν θέλουµε το παγωτό να είναι vegan
Καθαρίζουμε από την προηγούμενη τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι τροφίμων, αφαιρούμε τον αέρα με τα χέρια, το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσουν καλά οι μπανάνες.
Την επομένη ρίχνουμε τις ροδέλες μπανάνας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (αν είναι πολύ παγωμένες τις αφήνουμε λίγο εκτός κατάψυξης να μαλακώσουν ελαφρώς). Χτυπάμε με μικρές παύσεις. Οι μπανάνες αρχικά γίνονται σαν τρίμμα. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους και συνεχίζουμε να χτυπάμε με παύσεις. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα με τον ίδιο τρόπο. Το παγωτό θα αρχίσει να παίρνει τη λεία και κρεμώδη υφή που θέλουμε. Επιμένουμε λίγο για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν μείνει κομματάκια φρούτου μέσα. Προσοχή να μην το χτυπήσουμε υπερβολικά και ζεσταθεί και αρχίσει να λιώνει.
Σερβίρουμε αμέσως ή μεταφέρουμε το παγωτό σε ένα δοχείο και το βάζουμε και πάλι στην κατάψυξη για 30-40 λεπτά προκειμένου να δέσει καλύτερα προτού το καταναλώσουμε.

Πρόταση σερβιρίσµατος: Γαρνίρουµε µε φρέσκα φρούτα του δάσους και φύλλα δυόσµου.
* Για να φτιάξουμε παγωτό φρούτα του δάσους με βότκα και λάιμ παραλείπουμε την κανέλα και προσθέτουμε βότκα την ώρα που χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι. Σερβίρουμε με ολόκληρα φύλλα δυόσμου.

Παγωτό αβοκάντο-φιστίκι

Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 1 νύχτα
Υλικά (για 2 μεγάλα παγωτά)
4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
½ ώριμο αβοκάντο
85 γρ. φιστίκια Αιγίνης (καθαρό βάρος), ωμά, ανάλατα και ψιλοκομμένα
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.σ. γάλα ή κρέμα καρύδας (μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο γάλα της αρεσκείας μας, όπως αμυγδάλου, κινόα, βρόμης κ.ά.) ή κανονικό γάλα αν δεν θέλουμε το παγωτό να είναι vegan
Καθαρίζουμε από την προηγούμενη μέρα τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι τροφίμων, αφαιρούμε τον αέρα με τα χέρια, το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσουν καλά.
Την επομένη ρίχνουμε τις ροδέλες μπανάνας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (αν είναι πολύ παγωμένες τις αφήνουμε λίγο εκτός κατάψυξης να μαλακώσουν ελαφρώς). Χτυπάμε με μικρές παύσεις. Οι μπανάνες αρχικά γίνονται σαν τρίμμα. Προσθέτουμε το αβοκάντο σε κομμάτια και τα μισά φιστίκια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και συνεχίζουμε να χτυπάμε με μικρές παύσεις. Το παγωτό θα αρχίσει να παίρνει τη λεία και κρεμώδη υφή που θέλουμε. Επιμένουμε λίγο για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν μείνει κομματάκια φρούτου μέσα. Προσοχή να μην το χτυπήσουμε υπερβολικά και ζεσταθεί και αρχίσει να λιώνει.
Σερβίρουμε αμέσως ή το μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και το βάζουμε και πάλι στην κατάψυξη για 30-40 λεπτά να δέσει καλύτερα προτού το προσφέρουμε.
Πρόταση σερβιρίσµατος: Γαρνίρουµε µε ψιλοκοµµένα φιστίκια Αιγίνης.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018.