Το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας της φετινής σεζόν, ο «Ξενοφών»,  έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, τα σχολεία είναι και σήμερα κλειστά σε πολλές περιοχές, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε Όλυμπο και Νυμφαίο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με την εμφάνιση του μεσογειακού κυκλώνα να αναμένεται την Παρασκευή.

Το ασυνήθιστο φαινόμενο για τη χώρα μας δημιουργείται μια ή δύο φορές το χρόνο στη Μεσόγειο

Που θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας

Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία.

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Δεμένα τα πλοία

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού.

Επίσης, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς – Κυλλήνης.

Από τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κυλλήνης επιτρέπεται κανονικά ο απόπλους στα καράβια αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα «ανοιχτά» οι πλοίαρχοι των καραβιών δεν διακινδυνεύουν τη μεταφορά των επιβατών.

Πτώσεις δέντρων

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή την ώρα, περισσότερες από 350 κλήσεις, από την περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο λεκανοπέδιο.

Πρώτα χιόνια

Στον Όλυμπο και στο Νυμφαίο έπεσαν για τη φετινή σεζόν τα πρώτα χιόνια στη χώρα μας.

Η θερμοκρασία έπεσε από τους 6 βαθμούς χθες το βράδυ στους -5,6 με αποτέλεσμα να χιονίσει στο καταφύγιο Κάκκαλος του Ολύμπου. Το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος βρίσκεται στα 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα. Ο διαχειριστής του καταφυγίου, Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FΜ», υποστήριξε πως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.

«Από δω και πέρα που ο καιρός θα έχει σκαμπανεβάσματα, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τα καταφύγια του Ολύμπου θα πρέπει να επικοινωνεί μαζί μας, να ενημερώνεται, ώστε να λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες για να μπορεί να ανέβει με ασφάλεια στο βουνό. Το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» θα παραμείνει ανοιχτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως τις 28 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η καλοκαιρινή σεζόν», πρόσθεσε ο διαχειριστής του καταφυγίου.

Εκτός όμως από τον Όλυμπο και οι κάτοικοι στο Νυμφαίο της Φλώρινας είδαν τα ξημερώματα τις πρώτες νιφάδες χιονιού, ενώ η θερμοκρασία στον παραδοσιακό οικισμό έπεσε στον 1 βαθμό Κελσίου.