Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα, ενώ στο έλεος του κυκλώνα βρίσκονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου αρκετές περιοχές.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, υπερχείλιση ποταμών, καθώς και «έμφραγμα» στο οδικό δίκτυο με διακοπές κυκλοφορίας είναι, μεταξύ άλλων, το σκηνικό που επικράτησε την πρώτη ημέρα επέλασης του κυκλώνα «Ζορμπά».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν σε Αργολίδα και Κορινθία, ενώ από το πέρασμα του κυκλώνα δεν γλίτωσε ούτε η Αττική με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί και για σήμερα, Κυριακή, για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ο κυκλώνας τελικά δεν αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά μετά την Αττική προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η πορεία του κυκλώνα λεπτό προς λεπτό:

«Μπλακ άουτ» στην Αττική

Το βράδυ του Σαββάτου, η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Για επτά ώρες, είχε κλείσει το ρεύμα προς Πάτρα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου από κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η «Ολυμπία Οδός» ήταν αδιάβατη στο 55ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, αφού το ύψος του νερού έφτανε το μισό μέτρο με αποτέλεσμα η Τροχαία να απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων που ήθελαν να κινηθούν προς Πάτρα από τα διόδια Ελευσίνας.

Περίπου στις 24:00 τα μεσάνυχτα, η Τροχαία είχε ανοίξει και το ρεύμα της εθνικής οδού προς την Αθήνα. Η κυκλοφορία από Κόρινθο προς Αθήνα είχε διακοπεί νωρίτερα από τα διόδια του Ισθμού, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όμως η κίνηση στο τμήμα της εθνικής από Κόρινθο προς Αθήνα επιτρέπεται.

Παράλληλα, διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπήρξε και στην Λ. Ποσειδώνος, από το ύψος της Λ. Αλίμου, στο ρεύμα προς Πειραιά, καθώς και στην οδό Πειραιώς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής με την οδό Πέτρου Ράλλη, έως την οδό Χαμοστέρνας.

Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στην Κινέτα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κορινθία και Αργολίδα

Οι νομοί Αργολίδας και Κορινθίας στην Πελοπόννησο είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από τον μεσογειακό κυκλώνα Ζορμπά, αφού εκεί συναντώνται τα περισσότερα προβλήματα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μέχρι στιγμής, εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων, αναφέρεται σε συνοπτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.

Την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, προσθέτοντας ότι «θα ζητήσουμε την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, διότι είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή».

Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «υπάρχει, επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

Πλημμύρες στο Ξυλόκαστρο

Πλημμύρες έχουν προκληθεί στην πόλη του Ξυλοκάστρου, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος, «έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια.» Επίσης ανέφερε ότι «έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εξ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές.»

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και αναμένεται η ενίσχυση των δυνάμεων.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν εκτελείται επίσης κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό, ενώ ανοιχτές είναι οι γραμμές Πέραμα – Παλούκια και Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα και Βόλος – Σποράδες.

Καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων στον προαστιακό

Καθυστερήσεις αλλά και πιθανές αναστολές δρομολογίων στον προαστιακό σιδηρόδρομο δημιουργούν και σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «αυτή τη στιγμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εξελλίσσονται στην Αττική επηρεάζουν το δίκτυο του προαστιακού με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και πιθανές καταργήσεις δρομολογίων».

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι επιβάτες μας να φθάσουν στον προορισμό τους και ζητούμε την κατανόησή τους», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διακοπή δρομολογίων στον προαστιακό σιδηρόδρομο στη γραμμή Κόρινθος- Κιάτο

Eκτός λειτουργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας  στην περιοχή της Κορίνθου  έχει τεθεί η γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια.

H TPAINOΣE μετακινεί τους επιβάτες στο τμήμα Πάτρα -Κιάτο -Κόρινθο και αντίστροφα με λεωφορεία.