Παρουσία της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Βαλέρια Γκολίνο άρχισε το βράδυ της Τετάρτης στον κινηματογράφο Ιντεάλ το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου. Η Ιταλοελληνίδα καλλιτέχνιδα, συχνή θαμώνας του Πανοράματος παρουσίασε την τελευταία ταινία της, «Euphoria» που με αυτή την προβολή κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί η Γκολίνο μετά το «Μέλι» και εξετάζει την σχέση δύο αδελφών στην σύγχρονη Ρώμη: ο ένας, ο Ματέο (Ρικάρντο Σκαρμάτσο) είναι ευφυής, τολμηρός και δυναμικός επιχειρηματίας, ο οποίος ζει μια ζωή στα άκρα γεμάτη προκλήσεις, ενώ ο άλλος, ο Ετορε (Βαλέριο Μαστραντέα) που είναι μεγαλύτερός του, ζει ακόμα στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου γεννήθηκαν και εργάζεται καθηγητής σε σχολείο. Πέρα από την σχέση αίματος που τους συνδέει, οι δύο άντρες έχουν ένα ακόμη κοινό το οποίο θα τους φέρει κοντά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους (η ταινία θα διανεμηθεί αργότερα στις αίθουσες από την Strada Films).

Το πρωί της Τετάρτης, η ιταλοελληνίδα Γκολίνο (Νάπολη 22 Οκτωβρίου 1965) μίλησε στους δημοσιογράφους και σε σπουδαστές δίνοντας ένα masterclass στην ΕΣΗΕΑ. Αναφέρθηκε σε όλη της την καριέρα που αρχίζει από την εποχή που η Γκολίνο ήταν μόλις 18 χρονών και η Λίνα Βερμίλερ την επέλεξε για να παίξει στην ταινία «Scherzo del destino in agguato dietro l’angolo come un brigante da strada» δίπλα στον Ούγκο Τονιάτσι και συνεχίζεται ως τις μέρες μας με την Γκολίνο μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα.

«Στάθηκα πολύ τυχερή» είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός και σκηνοθέτρια «διότι δεν πέρασα ποτέ τις δυσκολίες που άλλοι έχουν περάσει όταν ξεκινούν την καριέρα τους.» Φιλική, επικοινωνιακή με γλυκύτατα «σπασμένα» ελληνικά, η Γκολίνο επεσήμανε επίσης ότι ακόμα και την εποχή που ακολουθούσε επιτυχημένη καριέρα στο Χόλιγουντ («Ο άνθρωπος της βροχής». «Στραβοί πιλότοι σε F 16» κ.α.), η ματιά της ήταν στραμμένη στην Ευρώπη. «Ηξερα ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφα και θα δημιουργούσα εδώ» είπε. Oπως και έκανε.

Οι προβολές του Πανοράματος θα γίνουν στον κινηματογράφο Τριανόν, Κοδριγκτώνος και Πατησίων

Εδώ πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν: panoramafest.org