Τα ζεστά μπαχαρικά μάς παραπέμπουν εμμέσως στα Χριστούγεννα που πλησιάζουνενώ η δροσιά της μαρμελάδας κάνει μια ευχάριστη αντίθεση. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Προετοιμασία 45′ Αναμονή 8 ώρες και 20′ Κοστος 18 €

Υλικά (για 12 μερίδες)
Για τη βάση
200 γρ. σύκα αποξηραμένα
120 γρ. καρύδια
Λίγο αλάτι
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
Για την κρέμα
90 γρ. ηλιόσπορος
90 γρ. μακαντέμια
40 ml χυμός πορτοκαλί
10 ml χυμός λεμόνι
80 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο
150 ml γάλα καρύδας ή ψίχα καρύδας
120 ml σιρόπι σφενδάμου
Ξύσμα από σπόρο τόνκα
Λίγο αλάτι Ιμαλαΐων
Για τη μαρμελάδα κυδώνι
2 κυδώνια
2 καρφάκια γαρίφαλο
4 σπόροι καρδάμωμο
1 αστεροειδής γλυκάνισος
2 ξυλαράκια κανέλα
1 μπαστουνάκι φυσική βανίλια κομμένο κάθετα στη μέση
1 λεμόνι
Λίγη αρμπαρόριζα
150 ml νέκταρ αγαύης
Διαδικασία
Μουλιάζουμε σε νερό αποβραδίς σε ένα μπολ τα ξερά σύκα και σε ένα άλλο τον ηλιόσπορο με τα μακαντέμια.
Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τη βάση ως εξής: Στραγγίζουμε τα σύκα και τα αφήνουμε λιγάκι να στεγνώσουν. Ρίχνουμε τα καρύδια στο μούλτι και τα χτυπάμε μόνα τους να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα κοτσανάκια από τα σύκα και τα βάζουμε στο μούλτι να γίνουν κρέμα. Τότε προσθέτουμε και τη σκόνη από τα καρύδια και τα χτυπάμε μαζί να γίνουν μια ζύμη. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα και ομογενοποιούμε και πάλι. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα ή χρησιμοποιούμε ένα ταψί με αποσπώμενο πάτο που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και απλώνουμε εκεί τη ζύμη ώστε να κάνουμε μια ισόπαχη βάση. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα: Στραγγίζουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουμε μουλιάσει αποβραδίς. Τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε στο μπλέντερ με όλα τα υλικά της κρέμας εκτός από το λάδι καρύδας και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ομοιογενής κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε και το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος μας και βάζουμε το τσίζκεϊκ στο ψυγείο για 8 ώρες ή για μία νύχτα.
Για τη μαρμελάδα, καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη. Αν προτιμάμε, τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε τα κυδώνια με λίγο νεράκι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Οταν πάρουν μία βράση και πιουν το νεράκι, ρίχνουμε την αγαύη και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νεράκι αλλά αφήνουνε να καραμελώσει η μαρμελάδα. Ανακατεύουμε συχνά γιατί πιάνει εύκολα. Επίσης, ξαφρίζουμε συνεχώς για να έχει όμορφη όψη. Στο τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία τελευταία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.