Στο σπίτι αλλά και στο γραφείο, αφήστε το ασανσέρ και ανεβείτε μερικούς ορόφους από τις σκάλες. Αν κάνετε κάτι τέτοιο για λίγα λεπτά τη φορά, δυο-τρεις φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείτε να έχετε σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη κινησιολόγων του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Οκάναγκαν στον Καναδά.

Σκάλες πρωί, μεσημέρι, βράδυ

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» μαρτυρούν ότι σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν στον πληθυσμό ότι είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φανταζόταν να ενσωματώσει «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα του» ανέφερε ο Μάρτιν Τζιμπάλα, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Αυτοί που δουλεύουν σε κτίρια γραφείων με πολλούς ορόφους ή ζουν σε πολυκατοικίες μπορούν να ανεβαίνουν με έντονο ρυθμό μερικούς ορόφους από τις σκάλες το πρωί, στο μεσημεριανό διάλειμμα και το βραδάκι. Να ξέρουν ότι αυτού του τύπου η άσκηση για λίγα λεπτά τρεις φορές μέσα στην ημέρα είναι μια πολύ αποτελεσματική προπόνηση». Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης είναι αποτελεσματική όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας προπόνησης, με λίγα λεπτά ηρεμίας μεταξύ των σύντομων ασκήσεων υψηλής έντασης – συνολικά η προπόνηση αυτή διαρκεί περί τα 10 λεπτά. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν αν μικρά «σνακ» διαλειμματικής προπόνησης – με απλά λόγια γρήγορο ανέβασμα τριών ορόφων από τις σκάλες δυο-τρεις φορές την ημέρα – είναι αρκετά για να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική απόδοση, έναν σημαντικό δείκτη υγείας που συνδέεται με τη μακροζωία και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η σύντομη προπόνηση της… σκάλας

Μια ομάδα νεαρών ενηλίκων που ακολουθούσαν καθιστική ζωή ακολούθησε το εξής πρόγραμμα: ανέβασμα από τις σκάλες τριών ορόφων, τρεις φορές την ημέρα, με διάλειμμα μιας έως τεσσάρων ωρών μεταξύ των «προπονήσεων της σκάλας». Οι εθελοντές έκαναν αυτή τη διαλειμματική άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη φυσική κατάσταση αυτών των εθελοντών με μια ομάδα ελέγχου τα μέλη της οποίας δεν ασκούνταν. «Γνωρίζαμε ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είναι αποτελεσματική, αλλά εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι και η προσέγγιση της σκάλας με τις πολύ σύντομες προπονήσεις ήταν επίσης αποτελεσματική» σημείωσε ο Τζόναθαν Λιτλ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Οκάναγκαν, εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Το να ανέβει κάποιος σε έντονο ρυθμό μερικούς ορόφους από τη σκάλα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για καφέ ή για μεσημεριανό μέσα στην ημέρα φαίνεται ότι είναι αρκετό για να δώσει σημαντική ώθηση στη φυσική κατάστασή του σε περίπτωση που είναι ένα άτομο το οποίο ακολουθεί καθιστική ζωή».

Εκτός από καλύτερη φυσική κατάσταση το… σνακ άσκησης στη σκάλα φάνηκε να χαρίζει περισσότερη δύναμη και ενέργεια, όπως απέδειξαν τεστ ποδηλασίας που διεξήχθησαν στους εθελοντές στο τέλος της μελέτης. Στο μέλλον οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν διαφορετικά πρωτόκολλα διαλειμματικής άσκησης υψηλής έντασης με ποικίλα διαστήματα αποκατάστασης μεταξύ τους και την επίδραση του καθενός από αυτά σε άλλους δείκτες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση και ο έλεγχος της γλυκόζης του αίματος.