Eχουν περάσει σχεδόν 16 μήνες από τον Οκτώβριο του 2017, όταν η εταιρεία Optima της οικογένειας Παντελιάδη εξαγόρασε από τη Νίκας το 70% της εταιρείας Δομοκός ΑΕ που παράγει το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» αντί 5,4 εκατ. ευρώ μαζί με τον δανεισμό.

Οι νέοι ιδιοκτήτες – που γνωρίζουν όσο λίγοι τον κλάδο του τυριού -διαθέτουν εργοστάσιο με 200 εργαζομένους στην Αρτα, το οποίο επεξεργάζεται 30.000 τόνους γάλακτος ετησίως και στο οποίο παράγεται η φέτα Ηπειρος. Παράλληλα παράγουν και διακινούν γνωστές μάρκες, όπως Λογάδι, kerrygold Dirollo, Λεβέτι κ.ά., και επένδυσαν 2,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Δομοκού για να ενισχύσουν περαιτέρω το φρέσκο αλειφόμενο τυρί της περιοχής που αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυξήθηκε κατά 40% η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, ενισχύθηκαν κατά 30% τα σημεία πώλησης, κατεγράφη άνοδος 10% στον όγκο πωλήσεων και λανσαρίστηκαν νέες σύγχρονες συσκευασίες.

«Η βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής του, αλλά και η ανανέωση της εικόνας του προϊόντος ήταν προτεραιότητα για εμάς» ανέφερε ο κ. Γιώργος Καραμπέτσος, γενικός διευθυντής της Optima, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπέτσο, «η βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής επιτρέπει στο προϊόν να φτάνει σταθερά φρέσκο στον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον, θα γίνει εφικτή η σταθερότητα του προϊόντος – το οποίο υπ’ όψιν δεν περιέχει συντηρητικά – για μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την εξαγωγιμότητά του. Προς το παρόν εξάγεται μόνο στην Αγγλία, μέσω της «αδελφής» εταιρείας της Οptima, Epiros UK».

Μέσα στο 2018 η εταιρεία Δομοκός ΑΕ πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ και κατάφερε να εμφανίσει θετικά EBITDA 448.000 ευρώ έναντι ζημιογόνου EBITDA 158.000 ευρώ το 2017. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπέτσο, θετικό θα είναι και το καθαρό αποτέλεσμα του ισολογισμού.

Οι στόχοι της Optima για το κατίκι Δομικού «Ορεινές Πλαγιές» είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Θέλουν να διπλασιάσουν τις πωλήσεις του έως το 2021. «Η διείσδυση του προϊόντος στην Ελλάδα είναι στο 17%. Υπάρχουν δηλαδή μεγάλες προοπτικές. Παράλληλα, με σημαντική προπαρασκευή, ξεκινάμε τις προσπάθειες για τη διεύρυνση των εξαγωγών. Η παραγωγή του εργοστασίου πλέον μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης» επισημαίνει ο κ. Καραμπέτσος. Ο γενικός διευθυντής της Optima στάθηκε και στην ανανέωση της εικόνας του προϊόντος:

«Το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» κυκλοφορεί τώρα σε νέο κύπελλο 200 γρ. που κλείνει με αλουμινόφυλλο, αλλά και σε συσκευασίες του 1 κιλού κατάλληλες για την επαγγελματική αγορά.

Την ίδια στιγμή, ανανεώσαμε τη στρατηγική επικοινωνίας του τυριού, με στόχο να εκπαιδευθεί ο καταναλωτής στη διευρυμένη χρήση του, όχι απλώς ως αλειφόμενου, αλλά ως ενός πολυχρηστικού, νόστιμου και θρεπτικού φρέσκου τυριού με χαμηλά λιπαρά 13% που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δεκάδες τρόπους στο καθημερινό τραπέζι».

Στο εργοστάσιο στον Δομοκό απασχολούνται 19 άτομα και η εταιρεία συνεργάζεται αποκλειστικά με 90 κτηνοτρόφους της περιοχής που την προμηθεύουν με αιγοπρόβειο γάλα.

Η μητρική Optima εμφάνισε τζίρο 134 εκατ. ευρώ το 2018 και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 14,5%.