Δεν θα ανανεωθεί η θητεία του Στάθη Λιβαθινού στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, συνεχίζοντας την αντίστοιχη τακτική, όπως την εφάρμοσε την περασμένη εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Αν και όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά της στο ΥΠΠΟ, είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο τον καλλιτεχνικό διευθυντή της πρώτης σκηνής της χώρας, τώρα θα προχωρήσει σε «δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος» για την θέση, όπως ακριβώς συνέβη και με το Φεστιβάλ. Με την ίδια λογική θα πρέπει να παραταθεί για λίγους μήνες η θητεία του Στάθη Λιβαθινού, ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα του Εθνικού αλλά και οι καλοκαιρινές παραγωγές της Επιδαύρου, όπου το Εθνικό συμμετέχει με δύο παραστάσεις. Αντιστοίχως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Η «δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος», ένα είδος διαγωνισμού για την θέση των επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, με στόχο την προσέλκυση ευρύτερου κοινού, αποτελεί μια δίκαιη και νόμιμη πρακτική. Αρκεί βέβαια να γίνει με διαφανείς όρους και να μην αποδειχθεί μια κεκαλυμμένη διαδικασία πίσω από την οποία ενδεχομένως να κρύβεται μια ήδη προαποφασισμένη επιλογή.