«Τάραξε» τα νερά του μεγάλου λιμανιού πριν από μερικές ημέρες η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Ηλία Σαλπέα να ενταχθεί στην παράταξη «Πειραιάς Νικητής» του δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη.

Ο κ. Σαλπέας, γιος του Παναγιώτη Σαλπέα ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού του ΚΚΕ στον Δήμο Πειραιά, είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2014 τις περισσότερες ψήφους στο Συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» (που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ).

Πριν την επίσημη ανακοίνωση της «μεταγραφής» ο κ. Σαλπέας είχε υπάρξει ανταλλαγή επιστολών. Στην απαντητική του επιστολή ο δήμαρχος Πειραιάς είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί και δική μου πεποίθηση πως εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαΐου θα πρέπει να γίνει ένας ευρύς, ανοιχτός και παραγωγικός διάλογος για την πόλη μας. Οφείλουμε να πετύχουμε τις συγκλίσεις που απαιτούνται πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικές απόψεις, να συνθέσουμε ιδέες προκειμένου ο Πειραιάς να γίνει αυτό που ορίζει η ιστορία του: Μια ανθρώπινη πόλη προόδου και ανάπτυξης για όλους, μια πόλη με κοινωνική συνοχή και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.»

Και είχε επισημάνει σε άλλο σημείο πως: «Η εξασφάλιση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για το Δήμο Πειραιά, μαζί με έναν σημαντικό προϋπολογισμό, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη το μεγαλύτερο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ιστορία της πόλης. Για την ολοκλήρωση του όμως χρειαζόμαστε απαραίτητα την ένωση δυνάμεων. Αποτελεί επιθυμία μας η ευρύτερη δυνατή συμμαχία όλων όσων επιθυμούν και μπορούν να συνεισφέρουν με προτάσεις και ιδέες. Και σε αυτό μπορείς να διαδραματίσεις σημαντικό ρόλο. Η εμπειρία σου στα κοινά του Δήμου, η έντονη  πολιτική σου δράση καθώς και οι  προοδευτικές και συνάμα ρεαλιστικές ιδέες σου θα λειτουργήσoυν ενισχυτικά και σίγουρα μόνο θετικά για την πόλη μας.»

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σαλπέας εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του να συστρατευθεί με τον δήμαρχο Πειραιά και χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» τις αναφορές σε ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η «μεταγραφή» του είναι υπόγεια σχέση του ΚΚΕ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όπως είπε για πολλά χρόνια παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκησης λόγω και της σχέσης που είχε ο πατέρας του με τα κοινά. Το 2010 στις εκλογές του έγινε πρόταση να «κατέβει» με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την αποδέχθηκε καθώς ήθελε να ασχοληθεί ενεργά με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, ζει και εργάζεται.

Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε όμως στην απόφαση να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου Πειραιά; Ο κ. Σαλπέας εξηγεί πως παρακολουθώντας πέντε χρόνια την πορεία της δημοτικής αρχής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» είδε ότι γίνεται πραγματικά μια προσπάθεια σε κάποιες κατευθύνσεις που τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ.

Μια από αυτές αφορούν την αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου της πόλης του Πειραιά είτε είναι στο τομέα της αναψυχής είτε αφορά την καθημερινότητα προσθέτοντας πως χρειάζονταν κάποια μεγάλα έργα να σχεδιαστούν και να γίνουν προκειμένου να αρχίσει η πόλη να παίρνει κάποιες ανάσες.

Επίσης είδε πως σε πολλά πράγματα στα οποία μπορεί να υπήρξε θεωρητικά μια διαφωνία ιδεολογική βρίσκονταν πάντα κοινή λύση. «Έβρισκα ανοιχτά αυτιά ιδιαίτερα από τον Γιάννη Μώραλη σχετικά με τη δική μου οπτική γωνία του θέματος και εισακούστηκαν και αρκετά πράγματα μέσα στην 5ετια» ανέφερε χαρακτηριστικά και αυτό του κίνησε το ενδιαφέρον και πρόσθεσε πως η ένταξη του στον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» είναι μια συνεργασία «που πιστεύω ότι θα κριθεί βέβαια στην πορεία της και στο μέλλον της αλλά θα είναι επωφελής για τον Δήμο Πειραιά».

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Σαλπέας υπογράμμισε ότι «για εμένα προσωπικά δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρόβλημα με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική και το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Δεν είχα σε καμία περίπτωση διάθεση να θίξω τη Λαϊκή Συσπείρωση ή την υποψήφια του ή τους υπόλοιπους ανθρώπους που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Για εμένα προσωπικά έχει ένα στοίχημα αυτή η κίνηση μέσα. Μαζί με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» να ξανακερδίσουμε τη διοίκηση του Δήμου και να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας ένα δεύτερο κομμάτι του έργου που έχει πλέον κύριο γνώμονα και επίκεντρο τη γειτονιά.»

Χαρακτήρισε τον συνδυασμό στον οποίο συμμετέχει πλέον ως πολυσυλλεκτικό λέγοντας πως η αίσθηση που έχουν τα περισσότερα μέλη του είναι πως είναι μια μεγάλη παρέα και υπάρχει από όλους μια διάθεση για ουσιαστική βοήθεια προς την πόλη.

Και επεσήμανε πως: «Αυτά που ακούγονται περί επιχειρηματικών συμφερόντων και μεγάλου λιμανιού σας λέω λοιπών εκ των έσω ότι είναι πλήρως ανυπόστατα. Βλέπω ανθρώπους που είναι από τον Πειραιά με διάθεση να κάνουν πράγματα για τον Πειραιά ο καθένας με τη δική του οπτική γωνία και διάθεση να συγκεραστούν όλες αυτές οι απόψεις προκειμένου να προκύψει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.»

Σημείωσε ακόμη πως περπατώντας στους δρόμους της πόλης διαπιστώνει πως το ρεύμα υπέρ του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» μεγαλώνει διαρκώς καθώς οι πολίτες ενημερώνονται για τα έργα που έχουν γίνει και πρόκειται να υλοποιηθούν ενώ την όποια δυσαρέσκεια την αποδίδει στην έλλειψη ενημέρωσης.