Έξαρση στα φαινόμενα βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, αλλά και προώθηση του ρατσιστικού λόγου για τη δημιουργία ξενοφοβικών και μισαλλόδοξων «πυρήνων» παρατηρείται όλο και πιο έντονα,  όσο η χώρα οδεύει προς τις επικείμενες κάλπες σε δήμους και περιφέρειες.

Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι, με όχημα την εκλογική αναμέτρηση, επιχειρούν να «αλιεύσουν» ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, υποκινώντας ή ακόμα και συμμετέχοντας σε πράξεις εις βάρος των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

Με φόντο και την κακή διαχείριση στο θέμα του προσφυγικού από πλευρά κυβέρνησης, ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς υποψήφιοι διστάζουν να καταδικάσουν ανοιχτά τα ρατσιστικά έκτροπα, υπό τον φόβο της ετυμηγορίας της κάλπης.  Την ίδια ώρα, το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού ενδυναμώνεται με τα κινήματα και τις οργανώσεις να καταγγέλλουν περιστατικά ξυλοδαρμού προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο οι καταγγελίες είτε περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, περνούν «στα ψιλά».

Ξυλοδαρμός

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που εργάζεται ως διερμηνέας της οργάνωσης, καθώς και ενός φίλου του τα μεσάνυχτα στο Μεταξουργείο. Σύμφωνα με το Συμβούλιο  οκτώ άτομα ελληνικής καταγωγής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν στους δύο φίλους, τους έριξαν στο οδόστρωμα χτυπώντας τους στο κεφάλι και σε ολόκληρο το σώμα με αιχμηρό αντικείμενο.

Στις 15 Μαρτίου στα Βίλια κάτοικοι επιτέθηκαν με πέτρες και κροτίδες σε ξενοδοχείο που νοίκιασε Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για τη φιλοξενεία 20 οικογενειών προσφύγων. Ανάμεσα στους διαμαρτυρομένους ήταν και η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη. Μία ακόμα ρατσιστική επίθεση, με «θεσμικό» πρόσημο.

Εξίσου ενδεικτική του κλίματος ήταν η αποχή μαθητών της Σάμου από τις 5 Μαρτίου, λόγω της φοίτησης στο σχολείο τους 15 προσφυγόπουλων. Σημειώνεται μάλιστα, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, ότι τα προσφυγόπουλα παρακολουθούν τα μαθήματα μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων μαθητών από τις τάξεις. Η αποχή έληξε την Πέμπτη «ενόψει του εορασμού της Εθνικής Εορτής και του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου», με τη Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων γονέων 13 σχολείων του νησιού να κάνει λόγο για άμεση αντίδραση «αν δεν βρεθεί λύση».

Στις 10 Φεβρουαρίου σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, μετανάστης από το Πακιστάν επισκέφθηκε το Γραφείο της Greece Cash Alliance helpline προκειμένου να ζητήσει βοήθεια ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα 90 ευρώ, κάτι που είχε κάνει και άλλες φορές, αλλά δεν βρήκε λύση. Επειδή επέμενε,  ο υπάλληλος κάλεσε την Άμεση Δράση και πάντα σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, οι αστυνομικοί που έφτασαν εκεί, του επιτέθηκαν με ρατσιστικές εκφράσεις, τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν, ενώ αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπως τους ζήτησε και τον οδήγησαν στα κρατητήρια.

Τα λάβαρα της Ραχήλ

Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ που μετά εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, υποψήφια πλέον δήμαρχος Ανθούσας – Γέρακα – Παλλήνης, καθοδηγεί τα λάβαρα των κινητοποιήσεων κατά της λειτουργίας ξενώνα για 40 ασυνόδευτους ανηλίκους στις εγκαταστάσεις πρώην ιδιωτικού σχολείου, υπό την ευθύνη του ΔΟΜ. Η ίδια μάλιστα λέει ότι έχει προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών κατά του ξενώνα και έχει μαζέψει 1.500.

Εν μέσω αυτών και πολλών άλλων, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα σχεδόν παντού στη χώρα και αποδίδουν την έξαρση αυτή στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Η έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων και βίας ακόμα και σε βάρος μικρών παιδιών θα έπρεπε μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν ενεργοποιήσει την αντίδραση των αρχών, οι οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες και με άλλες περιόδους έξαρσης ρατσιστικής βίας, κυρίως εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Και φαίνεται πως δεν έχει μάθει κάτι από αυτές.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, βιώνουν τις συνθήκες εξαθλίωσης των ΚΥΤ, στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται, δέχονται επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας μόλις πέσει το σκοτάδι.  Ο κίνδυνος που φαίνεται να μεγαλώνει ενόψει της κάλπης και η θεσμική κάλυψη ή ανοχή συνθέτουν μία πραγματικότητα τρομακτική. Τρομαχτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τρομαχτική όμως και για όλη την κοινωνία.

Και για τα παιδιά. Τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με πέτρες και φωτοβολίδες στο Μεταξουργείο. Τα προσφυγόπουλα που κάνουν μάθημα στη Σάμο χωρίς τους συμμαθητές τους. Τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο για να μάθουν, νιώθοντας ξένα, ανεπιθύμητα. Αλλά και τα άλλα παιδιά, αυτά που μεγαλώνουν στη Σάμο και δεν πάνε στο σχολείο γιατί στα θρανία τους κάθονται προσφυγόπουλα. Αυτά τα παιδιά που οι γονείς τους δεν αφήνουν να κάνουν μάθημα. Και αυτά τα παιδιά απροστάτευτα είναι.

Η υπόθεση της Κορίνθου

Ερχεται και η υπόθεση της δολοφονίας του Ρομά… κλεφτοκοτά για να χαλάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Ενας 35χρονος σηκώνει μια καραμπίνα και σκοτώνει εν ψυχρώ τον κλέφτη. Αλλά δε μένει εκεί. Αντί να καλέσει την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, παίρνει τον Ρομά, τον ρίχνει στην καρότσα και τον πετάει σα σκυλί στο λατομείο. Και μένει… ελεύθερος.

Για σκεφτείτε να ήταν ανάποδα τα πράγματα. Ο Ρομά να ήταν θύτης και ο Ελληνας το θύμα…