Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου αλλά και  τροποποιήσεις στον μεταναστευτικό κώδικα στις αρχές Απριλίου, προανήγγειλε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τα δυο νομοσχέδια -το πρώτο αφορά μεταξύ άλλων στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής- θα κατατεθούν στη Βουλή την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αντίστοιχα, ενώ θα ψηφιστούν το ένα τον Μάιο και το άλλο τον Ιούνιο. Ο υπουργός συσχέτισε αυτές τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2019: «Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα δουλεύουμε σε όλα τα υπουργεία».

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα «πριν από τις δημοτικές εκλογές να έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος» του υπουργείου για τη Σάμο. Συγκεριμένα σημείωσε ότι αυτό αφορά στο κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού και τη δημιουργία νέου χώρου «Είμαι πάρα πολύ αποφασισμένος να λύσω αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Απαντώντας στην κριτική του αρμόδιου τομέαρχη της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για ευκολία από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χορήγηση αδειών παραμονής, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμο που προβλέπει ότι αν κάποιος με έγκυρο τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την άδεια διαμονής, μπορεί να ανανεώσει την άδεια για άλλα τρία χρόνια, κάτι που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία.

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, άρα η όλη διαδικασία πρέπει να τακτοποιηθεί. Το ενδιαφέρον μου είναι όλα αυτά να είναι νόμιμα και τακτικά, είναι καθήκον», τόνισε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε το αφήγημα περί δημιουργίας δύο πόλων ενόψει των εκλογών: αυτόν της προόδου και αυτόν της οπισθοδρόμησης.

Ο κ. Βίτσας επιτέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς, όπως είπε «ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για το νόμο για την πρώτη κατοικία που ξέρει ότι θα περάσει και είναι ένας νόμος διευκολυντικός». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “βλέπει” «μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ προς τα δεξιά».

Όσον αφορά την επιλογή του Πέτρου Κόκκαλη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι ήταν εξαιρετικά θετική η συμβολή του στο προσφυγικό.  «Προσθέτει στο ευρωψηφοδέλτιο», σχολίασε.

Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία για το σχέδιο δήμευσης περιουσιών των Ελλήνων ότι «διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ