Για άλλη μία φορά, η Κρήτη πλήττεται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο λόγω της υπερχείλισης του νερού, ενώ κλειστοί παραμένουν δρόμοι στα ανατολικά του νησιού λόγω κατολισθήσεων. Μάλιστα, στο Λασίθι η πέτρινη γέφυρα του Μύρτου κινδυνεύει να καταρρεύσει από τον όγκο των πλημμυρών.

«Πνίγηκε» το Ηράκλειο

Στο «μάτι του κυκλώνα» φαίνεται πως μπήκε η περιοχή της Βιάννου, όπου με το πρώτο φως της μέρας αποκαλύφθηκαν εικόνες καταστροφής.

Στη Μέση, κοντά στη Μάρθα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, στη Βιάννο έκλεισαν δρόμοι, ενώ ένα σταθμευμένο όχημα παρασύρθηκε για μερικά μέτρα από τα νερά.

Δημοσιεύτηκε από Στελιος-Δέσποινα Περακης στις Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Με προσοχή πρέπει να κινούνται οι οδηγοί στην περιοχή του Αναποδάρη ποταμού λόγω του αυξημένου όγκου νερού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Cretalive.gr ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, μέσα σε δυο ώρες έριξε 150 χιλιοστά νερού, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα. Δυσκολίες και προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα τόσο στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο όσο και στο παραλιακό τμήμα, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει.

Δημοσιεύτηκε από Manolis Bitsakakis στις Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Πέντε μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία που έχει διακοπεί από τις κατολισθήσεις. Ακόμη και μπροστά στο δημαρχείο το ποτάμι έχει κατεβάσει νερά, ενώ λόγω της ομίχλης, τηρείται στάση αναμονής έως ότου «ανοίξει» ο καιρός, για να ενταθούν οι εργασίες.

Κατολισθήσεις καταγράφονται και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, με εντονότερα τα προβλήματα στο δρόμο από Καβούσι προς Σητεία, ζημιές έχουν σημειωθεί στο δρόμο της Τουρλωτής, αλλά και στο δρόμο της Μεσαράς. Μεγάλος όγκος νερού έπεσε και στο Μεσοχωριό.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων.

Δημοσιεύτηκε από Kapetan Nikolas στις Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Κλειστοί δρόμοι

Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.
Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά την διαδρομή μέσω Σταυρακίων ή μέσω Καλεσσών.

Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας  λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.

  • Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
  • Δημοτική οδός από  Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
  • Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
  • Από Τέρτσα προς Μύρτος

Κλειστή παραμένει και η γέφυρα του Αναποδάρη λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Η Πυροσβεστική βοήθησε οδηγό στο Λασίθι

Οι καταρρακτώδεις βροχές και τα ορμητικά νερά είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου. Σπίτια, δέντρα και καλλιέργειες «χάθηκαν» κάτω από το νερό.

Kαλημερα από Λασίθι

Δημοσιεύτηκε από Basilis Xetzakhs Epikindinos στις Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Μάλιστα στο Τζερμιάδο Οροπεδίου χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής, όταν ακινητοποιηθεί το όχημα οδηγού. Δύο πυροσβέστες με ένα όχημα τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Δείτε την ανάρτηση της πυροσβεστικής:

Κινδυνεύει η γέφυρα του Μύρτου

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία και στο Λασίθι, καθώς φαίνεται πως κινδυνεύει η γέφυρα του Μύρτου, ένα μνημείο πάνω από 100 χρόνων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Myrtos today!!! This beautiful monument is in great danger!Το Μυρτος σήμερα!! Ενα πανεμορφο μνημείο κινδυνεύει!!!

Δημοσιεύτηκε από Vaggelis Fragiadakis στις Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019