Χώρος βασανιστηρίων και εκτελέσεων το Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα  χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από το 1941 ως το 1944 δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι αντιστασιακοί και ποινικοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεινοπάθησαν εκεί. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων κυμαίνεται ανάμεσα στους 700 και 800.

Ο εφιάλτης αυτών των ανθρώπων επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω του ντοκιμαντέρ «Από τον τρόμο στην Αντίσταση – Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944» που θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Στούντιο στην πλατεία Αμερικής (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33) από την Πέμπτη 18 Απριλίου. Η ταινία είναι παραγωγή του Γιώργου Κεραμιδιώτη που τη σκηνοθέτησε και έκανε το μοντάζ της.

Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του σεναρίου της ταινίας έπαιξε το ημερολόγιο του έγκλειστου στο «Π. Μελάς» Λεωνίδα Γιασημακόπουλου. Ο Γιασημακόπουλος κράτησε ημερολόγιο γραμμένο in vivo σε καθημερινή βάση και εκεί υπάρχουν στοιχεία για τις εκτελέσεις και τις σχέσεις των κρατουμένων, καθώς επίσης σκέψεις του ιδίου για την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, ο κρατούμενος κάνει εκτενή αναφορά στη γυναίκα του. Στο ντοκιμαντέρ αποσπάσματα του ημερολογίου διαβάζουν στον πραγματικό χώρο κράτησης ο ηθοποιός Εκτωρ Καλούδης και η φιλόλογος Γωγώ Κόλλια. Την ίδια εποχή κρατούνται επίσης ο Θόδωρος Βαλαχάς και η μητέρα του για την αντιστασιακή δράση του πατέρα του πρώτου.

Στο ντοκιμαντέρ ο Βαλαχάς καταθέτει τη δική του μαρτυρία και  συζητεί για το πρόβλημα της αντίστασης, του ηρωισμού, της αλληλεγγύης στην εποχή της Κατοχής αλλά και σήμερα. Για την αντιστασιακά δράση της εποχής, και πιο συγκεκριμένα για την αντίσταση στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, μιλούν οι Αλκης Καριζώνης, Γιάννης Γαλανός και Νίκος Μέρμηγκας.

Ο Καριζώνης (επαγγέλλεται νομικός), ο οποίος υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και στη συνέχεια της ΟΠΛΑ και του ΕΛΑΣ, αφηγείται όχι μόνο περιστατικά από τη δράση του αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν στην Αντίσταση, όπως η χωρίς όρια βία των Γερμανών και των Βουλγάρων, ο θάνατος των γονέων του από έλλειψη φαρμάκων και η αγάπη του για την ελευθερία και την πατρίδα.

Ο Γαλανός (επαγγέλλεται ψυχίατρος) ήταν αρχηγός της ΕΠΟΝ σε Παπάφη, Τριανδρία και Αγία Τριάδα. Ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες της Αντίστασης από πλούσιους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Στο ημερολόγιο του Γιασημακόπουλου γίνονται συχνές αναφορές για τη δράση των δωσιλόγων και κυρίως τα εγκλήματα της φρουράς του Πούλου. Το ντοκιμαντέρ μάς οδηγεί στους χώρους εκτέλεσης αντιστασιακών και μας περιγράφει τον κτηνώδη τρόπο εκτέλεσης («…τους ξάπλωσε κάτω και τους σκότωσε με το δικέλι»).  

Διόλου τυχαία, τέλος, ο ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης συνδέει τη δράση των δωσιλόγων με τη σημερινή Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι το σπέρμα αυτού του χώρου δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1940 από τα τάγματα ασφαλείας, τους κυνηγούς κεφαλών και τους παρακρατικούς που έστρωσαν το έδαφος για τα νέα φαινόμενα που μολύνουν τη σημερινή Ελλάδα.