Για μια ακόμη φορά η Κρήτη μετρά τις πληγές της από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νησί.

Ακόμα παραμένουν αποκλεισμένες πολλές περιοχές της Κρήτης, έχουν καταγραφεί ζημιές εκατομμυρίων, ενώ με απόφασή του ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Σητείας, Ιεράπετρας και Φαιστού

Από την περασμένη βδομάδα, όπως αναφέρει το cretapost.gr η δημοτική αρχή της Σητείας βρίσκεται επιποδός για να λυθούν τα δεκάδες προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου.

«Η καταγραφή των προβλημάτων έχει ξεκινήσει ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για να λυθούν τα προβλήματα. Την Παρασκευή έχουμε έκτακτο συντονιστικό στο οποίο οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα μας φέρουν εγγράφως τις ζημιές και καταστροφές που υπάρχουν στις περιοχές τους. Σίγουρα, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, πρόκειται συνολικά για ζημιές κάποιων εκατομμυρίων και εκτιμώ ότι θέλουμε τουλάχιστον έναν μήνα για να μπει μια τάξη», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.

«Προσπαθούμε να οργανώσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε παραλίες, δεδομένου ότι ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό στο Βάι και την Ανάληψη ενώ οργανώνουμε τις παρεμβάσεις μας στις υπόλοιπες παραλίες όπως στο Μακρύ Γυαλό, τον Γούδουρα, τα Πιλαλήματα, Πισκοκέφαλο κτλ. Σήμερα θα μας βοηθήσει η στρατιωτική μονάδα της Σύρου αλλά και άνδρες από τη ναυτική βάση», επεσήμανε ο κ. Πατεράκης.

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η θεομηνία της 6ης Απριλίου είναι οι καταστροφές που υπέστησαν αρκετά σημεία στην αγροτική οδοποιία του δήμου Σητείας.

Αποκλεισμένες περιοχές στο δήμο Ιεράπετρας

Αποκλεισμένες παραμένουν ακόμα περιοχές στον δήμο της Ιεράπετρας που έχει πληγεί τεράστιες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου.

Από την Κυριακή τα μηχανήματα και συνεργεία του δήμου αλλά και της περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους και προσπαθούν να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο.

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τόσο στους αγροτικούς δρόμους όσο και τους περιφερειακούς. Οι κατολισθήσεις ήταν πολλές και τρέχουμε από την πρώτη στιγμή να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές όπως στην Καλαμοκαμιά αλλά και στο σημείο μεταξύ Μαλών και Χριστού», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης, τονίζοντας παράλληλα πως έχουν καταστραφεί δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης του δήμου ενώ τα θερμοκήπια παραμένουν πλημμυρισμένα.

«Έριξε πάρα πολύ νερό μέσα σε λίγες ώρες. Τα θερμοκήπια είναι ακόμα πλημμυρισμένα ενώ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις που προσπαθούν οι ιδιοκτήτες με τη βοήθεια του δήμου να απομακρύνουν. Παράλληλα, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης είναι κατεστραμμένα και ετοιμάζουμε τεχνικά δελτία για να χρηματοδοτηθούν τα έργα», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαντζάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές κοστολογούνται – σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας – πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 μέρες για να μπει μία πρώτη τάξη στο δήμο.

Έλλειψη προσωπικού στο δήμο Φαιστού

Αρκετές καταστροφές όμως προκλήθηκαν και στο δήμο Φαιστού κατά τη διάρκεια της θεομηνίας της 6ης Απριλίου.

«Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει τεράστιες καταστροφές αλλά και σε αγροτικές καλλιέργειες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό.

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έχουμε προσωπικό κι έχουμε ζητήσει – μετά από συνεννόηση του υπουργού κ. Σπίρτζη – να μας στείλουν τεχνικό προσωπικό από το υπουργείο Υποδομών να κάνουμε καταγραφή των ζημιών και καταστροφών που έχει υποστεί ο δήμος Φαιστού», ανέφερε σχετικά ο κ. Αρμουτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταστροφές στο δήμο Φαιστού προκλήθηκαν εξαιτίας του ότι δεν είχαν αποκατασταθεί οι ζημιές που είχε υποστεί το οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία του 2015.