Με καθυστέρηση δύο ετών η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα. «κλείδωσε» προ ημερών με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας κ.κ. Αλέξη Χαρίτση και Γιώργου Σταθάκη και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστάθιου Γιαννακίδη. 

Ως φορέας υλοποίησης της απαλλοτρίωσης, αρμόδια για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από την πράξη κήρυξης έως και την ολοκλήρωσή της, ορίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη, η οποία θα καλυφθεί με μεταφορά πιστώσεων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η σχετική πρόβλεψη για την απόφαση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είχε προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι σχετικές διατάξεις προέβλεπαν τότε ότι το σχέδιο για την απαλλοτρίωση του οικισμού της Ακρινής και τη μετεγκατάσταση Ακρινής και Αναργύρων θα αναλάμβανε η ΔΕΗ. Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ είχε συντελεστεί στις 10 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση των Χαρίτση, Σταθάκη και Γιαννακίδη, η απαλλοτρίωση λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της, θα διεξαχθεί κατά παρέκκλιση διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα.  Οι προς απαλλοτρίωση εκτάσεις, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες τους, το εμβαδόν και οι συντεταγμένες τους απεικονίζονται και περιγράφονται στον κτηματολογικό πίνακα και στο κτηματολογικό διάγραμμα του οικισμού που συντάχθηκαν το 2018 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.