Ο πρόεδρος του Κοσόβου χαρακτήρισε σήμερα επιβεβλημένη την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στη χώρα του και τη Σερβία, την επομένη μιας συνόδου κορυφής υπό την αιγίδα των Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χαρακτήρισε «απογοητευτική».

«Είναι ξεκάθαρο: κανένας δεν μπορεί να προοδεύσει στα δυτικά Βαλκάνια χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο την επομένη της συνάντησης.

«Διότι, ακόμη και χθες, όλοι αισθάνθηκαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη και διαιρεμένη. Δεν έχουν το πνεύμα του ηγέτη», πρόσθεσε μιλώντας εν μέρει αγγλικά και εν μέρει αλβανικά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις δυνατότητες, εργάζονται γρήγορα, και έχουν τις ιδιότητες του ηγέτη», δήλωσε σε μια μομφή προς τον αρχηγό του γαλλικού κράτους και την γερμανίδα καγκελάριο που αμφότεροι επιμένουν στην ανάγκη για την Ευρώπη να αναλάβει η ίδια τη διευθέτηση του ζητήματος.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ του έστειλε επιστολή, καθώς και στον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην οποία «φαίνεται πως μπορούμε να βρούμε λύσεις για μια συμφωνία», διαβεβαίωσε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

«Μηδέν»

Στο Βερολίνο, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που οργανώθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο Θάτσι συμφώνησε με τον σέρβο ομόλογό του να εργασθούν για την επανάληψη του διαλόγου τους, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ένα αποτέλεσμα το οποίο θεωρεί ωστόσο «απογοητευτικό». «Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο στο τραπέζι», δήλωσε.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι «θα συνεχίσουμε να καθόμαστε μαζί και θα συνεχίσουμε να συζητούμε στο Παρίσι», όπου μια νέα σύνοδος κορυφής προβλέπεται να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου.

«Ελπίζω ότι στο Παρίσι θα προχωρήσουμε στην ουσία των πραγμάτων», δήλωσε.

Στην ερώτηση αν ο Μακρόν ή η Μέρκελ είχαν κάνει την προηγουμένη νέες προτάσεις, απάντησε «όχι, μηδέν».

Η ιδέα μιας ανταλλαγής εδαφών είναι, σύμφωνα με τον Θάτσι, εκτός συζήτησης: «Δεν σκέπτομαι τίποτε γι’ αυτήν, επειδή ουδείς την σκέπτεται. Είναι απλώς μια ιδέα των αντιπάλων της διαδικασίας» εξομάλυνσης ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, υποστήριξε.

«Η ιδέα μου είναι πολύ ξεκάθαρη: η Σερβία οφείλει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας, θέλησε ωστόσο να φανεί σχετικά αισιόδοξος: «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Ελπίζω φέτος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP