Η τελευταία ανάφλεξη στη Γάζα οφείλεται στη Eurovision που θα διοργανωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ. Ενας διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού δεν μοιάζει ικανός να πυροδοτήσει έναν πόλεμο, όμως στην περίπτωση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Το Ισραήλ ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη Eurovision, στην οποία θα εμφανιστεί και η Μαντόνα, για να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα του κατά εκείνων που ζητούν να μποϊκοταριστεί η χώρα λόγω της συμπεριφοράς της προς τους Παλαιστινίους. Η Eurovision έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στο Ισραήλ και γι’ αυτό το έκανε ευάλωτο. Σύμφωνα με ανάλυση της «Washington Post», το τάιμινγκ που επέλεξαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ για να εκτοξεύσουν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού με πυραύλους, οφείλεται στη Eurovision.

Οι παλαιστινιακές ρουκέτες σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς, τους πρώτους αμάχους που έχασαν την ζωή τους από ρουκέτες από τη Γάζα μετά το 2014. Οι ισραηλινοί πύραυλοι σκότωσαν περισσότερους από 20 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία γυναίκα και δύο παιδιά.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, άδραξε την ευκαιρία της Eurovision για να πιέσει το Ισραήλ να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων με αντάλλαγμα την εκεχειρία: θεώρησε ότι το Ισραήλ δεν θα απαντούσε με μεγάλη επίδειξη ισχύος διότι δεν επιθυμεί μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα επισκιάσει τον διαγωνισμό τραγουδιού.

«Υπήρχε αναμφίβολα η αίσθηση ότι το Ισραήλ δεν επιθυμούσε κλιμάκωση πριν τη Eurovision» είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο Ταρέκ Μπακόνι, αναλυτής στο International Crisis Group. «Επίσης, όσο ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης (σ.σ.: μετά τις εκλογές του Απριλίου) είναι πιο ευέλικτος» απέναντι στους Παλαιστινίους.

Ο υπολογισμός της Χαμάς απέδωσε καρπούς. Οταν έπληξαν το Ισραήλ οι πρώτες ρουκέτες από τη Γάζα, η Eurovision κυριάρχησε στις συζητήσεις των ισραηλινών αναλυτών. Ο Νετανιάχου βγήκε από μια τετράωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δηλώνοντας ότι η ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα θα συνεχιστεί. Αλλά, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η πολιτική ηγεσία διέταξε τον στρατό να την έχει ολοκληρώσει προτού ξεκινήσει η Eurovision (14-18 Μαΐου).

«Για τους Ισραηλινούς, ήταν το χειρότερο τάιμινγκ» είπε ο Σολ Σέι, πρώην υπαρχηγός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση προς το παρόν είναι να σταματήσει» τον πόλεμο.

Αρθρογράφος της Γεντιότ Αχρονότ αποκάλεσε την τελευταία ανάφλεξη «Επιχείρηση Ειρήνη για τη Eurovision». Η Χαμάς ευχαρίστησε την Τρίτη το Κατάρ για το ότι θα προσφέρει 480 εκατ. δολάρια στους Παλαιστινίους στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη – ένα από τα αιτήματα της Χαμάς ήταν να ξεμπλοκαριστεί η μηνιαία βοήθεια των 30 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ προς τη Γάζα. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη εν αποστρατεία Μάικλ Μιλστάιν, «ο μοναδικός παίκτης που κέρδισε κάτι από αυτή την κλιμάκωση είναι το Κατάρ, που πλασαρίστηκε σαν ο ήρωας των Παλαιστινίων. Ολοι οι υπόλοιποι βρίσκονται πάλι στο μηδέν. Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη». Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις για να αναλάβει πιο αποφασιστική στρατιωτική δράση εναντίον της Γάζας. Ο Κόμπι Μάικλ, από το ισραηλινό Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας, θεωρεί ότι το Ισραήλ έχει μόνο δύο επιλογές: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία για μια συμφωνία, να κάνουμε αλλαγές που είναι σημαντικές για τους αμάχους και ας το θεωρούν αυτό αδυναμία ορισμένοι Ισραηλινοί. Πρέπει να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία και αν δεν λειτουργήσει, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να εισβάλουμε στη Γάζα και να τελειώσουμε το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς».

«Η Χαμάς πρέπει να φύγει» έγραψε στο Twitter ο Μάικλ Ορεν, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ. «Αμέσως μετά τις γιορτές (σ.σ.: η επέτειος της ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ το 1948, που είναι κινητή ανάλογα με το εβραϊκό ημερολόγιο, εφέτος πέφτει αυτή την Πέμπτη 9/5) και τη Eurovision, το Ισραήλ πρέπει να πετάξει έξω τη Χαμάς από τη Γάζα».