Ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Στέλιος Κατσέλης θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του στην πλατεία του Φλοίσβου την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. Κορυφώνοντας μια προεκλογική εκστρατεία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο κ. Κατσέλης διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή κατά την οποία θα παρουσιάσει επίσημα και τους υποψήφιους του συνδυασμού «Παλαιό Φάληρο – Νέο Ξεκίνημα».

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους καλλιτέχνες Ηλία Καμπακάκη και Γιώργο Σαμπάνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο Στέλιος Κατσέλης είχε αναλύσει το όραμά του για το Παλαιό Φάληρο:

 

Μπορεί να υπάρξει Νέο Ξεκίνημα στο Παλαιό Φάληρο;

Ασφαλώς μπορεί και χρειάζεται ένα Νέο Ξεκίνημα, για το Παλαιό Φάληρο του μέλλοντος. Εγινε τα τελευταία 17 χρόνια ένα μεγάλο έργο. Αναπλάστηκε, κατά τρόπο πρότυπο για ολόκληρη την Αττική, το παραλιακό μέτωπο της πόλης, στο μεγαλύτερο μέρος του. Ζήσαμε σε μια καθαρή πόλη και γενικότερα υπήρξε δημιουργία παντού. Το Παλαιό Φάληρο εξακολουθεί να έχει υπαρκτές ανάγκες στο εσωτερικό του, που πρέπει να υπηρετηθούν, για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των δημοτών και κατοίκων, με σύγχρονα και λειτουργικά μέσα. Αυτό υπαγορεύει μια «επανεκκίνηση» των προσπαθειών της διοίκησης, του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, σε μια νέα συλλογική βάση, που θα διέπεται από προγραμματισμό, μέθοδο, οργάνωση και αίσθημα καθήκοντος.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος;

Η αγορά στους εμπορικούς δρόμους της πόλης πάσχει από έλλειψη χώρων στάθμευσης και αυτό την επηρεάζει δυσμενώς και την καθιστά υποτονική, γεγονός που – μεταξύ άλλων – έχει απομακρύνει και τη νεολαία της. Οι υποδομές που αφορούν κυρίως τα πεζοδρόμια και τον ανεπαρκή φωτισμό, χρήζουν αναμόρφωσης. Η δημοτική συγκοινωνία είναι υποτυπώδης και δεν εξυπηρετεί την ευχερή μετακίνηση των δημοτών και των κατοίκων. Η ασφάλεια χρειάζεται ενίσχυση. Η γραφειοκρατία στις συναλλαγές δημοτών – δήμου μπορεί και πρέπει να εκλείψει με την εισαγωγή ηλεκτρονικών μέσων. Οι κοινωνικά ευπαθείς έχουν την ανάγκη καλύτερης προνοιακής στήριξης. Τα σχολεία παρουσιάζουν υλικοτεχνικές ελλείψεις, ελλείψεις οργανικού βοηθητικού προσωπικού αλλά και ανεπάρκεια αναλώσιμων και εξοπλισμού. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις απαιτούν συντηρήσεις και επισκευές.

Και ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες εφόσον εκλεγείτε;

Θα επιδιώξουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των συνοικιών της πόλης. Θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση της γειτονιάς και της καθημερινότητας. Θα διαμορφώσουμε ευταξία και καλαισθησία. Θα εξασφαλίσουμε την αγορά σύγχρονων δημοτικών λεωφορείων με συχνότητα δρομολογίων, σύνδεση των τοπικών αγορών και μέσω της αστικής συγκοινωνίας, σύνδεση με τους πλησιέστερους σταθμούς του Μετρό. Θα ανασυστήσουμε τη Δημοτική Αστυνομία, για την πρόληψη αλλά και τη συμβολή στην καταστολή από την ΕΛ.ΑΣ. της εγκληματικότητας. Θα εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνολογίες, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Στόχος μας επίσης, η στήριξη των ηλικιωμένων, των ευπαθών και των χαμηλότερων εισοδηματικά, η διεύρυνση των κοινωνικών δομών μας, ο εκσυγχρονισμός της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Ειδικό βάρος θα δοθεί στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.

Μπορεί το Παλαιό Φάληρο να γίνει μια «έξυπνη» πόλη;

Το Φάληρο θα γίνει μια «έξυπνη» πόλη μόνο αν αξιοποιήσουμε συστηματικά τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Θα συσταθεί μια συντονιστική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ένας οργανισμός e-Faliro, θα αναδιοργανωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες, θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια και τα Πανεπιστήμια. Θα γίνει εγκατάσταση δικτυακών υποδομών και συστήματα υλικού – λογισμικού, θα εκπονηθεί πρόγραμμα υλοποίησης με ρεαλιστικούς και ιεραρχημένους στόχους. Ετσι, θα υπάρχει άλλη αποδοτικότητα στις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες, ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, ευχερής κινητικότητα, μείωση της ρύπανσης, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, έξυπνος φωτισμός, βελτίωση της ποιότητας ζωής, συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Με δεδομένο ότι οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι πλέον περιορισμένοι, μπορείτε να εφαρμόσετε όλα όσα οραματίζεστε;

Οι πόροι για την εφαρμογή των έξυπνων υπηρεσιών και την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών μπορούν να εξασφαλιστούν από τον δημόσιο τομέα ή από τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τα οποία χρήζουν της μέγιστης δυνατής απορρόφησης και θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Πέραν τούτων θα πρέπει να αναζητηθούν και νέες πηγές εσόδων, όπως η εκμετάλλευση των ανταποδοτικών υπηρεσιών, κατόπιν σύμπραξης με φορείς του ιδιωτικού τομέα (εφαρμόζοντας πιστά τους ισχύοντες κανόνες διαφάνειας). Στη Ρόδο π.χ. εκτελείται ενεργειακή αναβάθμιση με 30.000 λαμπτήρες LED και χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιβάρυνση των δημοτών. Το ίδιο ισχύει και με τη Σαρωνίδα, που αναβαθμίζεται με έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού. Και στις δύο περιπτώσεις, η αποπληρωμή της επένδυσης γίνεται με τη χρήση ποσοστού των πόρων που θα εξοικονομούνται.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να έχουν «θέση» αλλά μόνο «θέσεις» και εποικοδομητικές πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι τα κόμματα – κατά συντριπτικό κανόνα – δεν ενδιαφέρονται να εγκύψουν και να εμβαθύνουν στις τοπικές κοινωνίες, να τις αφουγκραστούν, να πιάσουν τον σφυγμό τους και να αντιληφθούν τις ανάγκες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά αγνοούν τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα κατά τόπους, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και κομματικής έριδας. Οι δήμοι είναι προτιμότερο να αποκομματικοποιούνται, για να μπορούν να εξελίσσονται αυτόβουλα και αυτοδύναμα με κύριο μέλημά τους τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής των δημοτών.