«Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (ιατρικός όρος): Το σύνολο των ενεργειών που γίνονται σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής και τερματισμού της αναπνευστικής λειτουργίας. Η ανάνηψη (εν συντομία ΚΑΡΠΑ) πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατόν διότι 3-4 λεπτά χωρίς οξυγόνο αρκούν για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη. Αν γίνει σωστά και έγκαιρα, συνήθως σώζονται πολλές ζωές».

Δοκιμασμένη στο πέρασμα του χρόνου η σωτήρια για τον ανθρώπινο οργανισμό ιατρική πρακτική, πολύ συχνά βρίσκει επίδοξους μιμητές της στον χώρο της πολιτικής. Πρόκειται για επαγγελματίες των κοινών, οι οποίοι βλέποντας το τέλος να πλησιάζει ελπίζουν πως, αν προκαλέσουν ένα αντίστοιχο σοκ στο κόμμα τους, θα καταφέρουν να ανακόψουν τη φθίνουσα πορεία του γλιτώνοντας το «αναπόφευκτο τέλος».

Έναν τέτοιο χαρακτήρα είχε η χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Σε μια εκδήλωση που οι διοργανωτές ήθελαν πολύ να προσδώσουν χαρακτήρα φιέστας (φευ όμως, δεν το επέτρεψε ο «καταπονημένος οργανισμός»), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία.

Ακολουθώντας παρόμοια στάδια με αυτά της ΚΑΡΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε αρχικά να ανοίξει τις μπλοκαρισμένες (έπειτα από 4,5 χρόνια εξουσίας, με τα γνωστά αποτελέσματα…) «αναπνευστικές οδούς» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού ξεκίνησε την ομιλία του με το τετριμμένο δίλημμα αν «η Ελλάδα θα πάει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω μετά τις εκλογές», γρήγορα προχώρησε στην «τεχνητή αναπνοή», δηλαδή σε ένα κρεσέντο παροχολογίας που περιελάμβανε 500.000 νέες θέσεις εργασίας για την επόμενη τετραετία (!) νέες προσλήψεις στο δημόσιο, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.ο.κ.

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, εφαρμόζοντας την πατροπαράδοτη στρατηγική «παραλάβαμε-μια-κατεστραμμένη-χώρα-την-οποία-κάναμε-επιτυχημένη».

Αμέσως μετά προχώρησε στο τρίτο και καθοριστικό στάδιο, κάνοντας τις «απαραίτητες μαλάξεις στο στήθος που αποκαθιστούν τον καρδιακό παλμό που έχει σταματήσει»:

Δίνοντας έναν τόνο εθνικής ανεξαρτησίας αποστόμωσε και τους τελευταίους που τολμούν να αμφισβητούν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια: «Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων», είπε.

Μπορεί οι ενδείξεις να παραμένουν λίαν απαισιόδοξες για το άμεσο μέλλον του ασθενούς (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο τα πρώτα δείγματα της ΚΑΡΠΑ που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός είναι ενδιαφέροντα.

Καταρχάς η νέα καμπάνια του κόμματος που βγήκε στη δημοσιότητα.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί πολλά αντιπαραβάλλοντας το σύνθημα αυτό με εκίνο που κυριαρχούσε το 2015.

Πέρα από τη σημειολογία της αφίσας με τα πλούσια χρώματα τότε, σε αντίθεση με το μαύρο που κυριαρχεί σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 εμμέσως ομολογεί πως η ελπίδα που έταζε το 2015 (βρίσκοντας πολυάριθμους πρόθυμους να τον πιστέψουν) χάθηκε στα μισά του δρόμου, και γι’ αυτό ζητά άλλη μια ευκαιρία για να κάνει πραγματικότητα την ελπίδα που κάποτε… ερχόταν.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής επέδρασαν και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία το ένα μετά το άλλο δείχνουν σήμερα να ξυπνούν από την καταστολή στην οποία βρίσκονταν.

Καταρχάς ο Νίκος Βούτσης. Παλιά καραβάνα στην πολιτική ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αισιόδοξος όχι απλώς για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για επίτευξη… αυτοδυναμίας.

Μιλώντας στο Action 24 ο Νίκος Βούτσης ήταν σαφής: «Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βγει εξαιρετικά ενισχυμένος, θα διεκδικήσει τη νίκη ρεαλιστικά. Αν δεν είναι νικηφόρο το αποτέλεσμα θα αποτελεί τη μεγάλη δύναμη για τον προοδευτικό χώρο τόσο σε κλίμακα Ελλάδας όσο και σε κλίμακα Ευρώπης».

Την σκυτάλη πήρε ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος το πρωί δήλωσε πως «το πρόγραμμα της ΝΔ μπάζει και δεν είναι κοστολογημένο». Μάλιστα, εντρυφώντας στη συνωμοσιολογία ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε στο πανελλήνιο ότι στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπάρχει μία ρητή ατζέντα, που είναι μνημόνιο εκτός μνημονίου και μία κρυφή ατζέντα που δεν ομολογείται…»
Εμφορούμενος από την ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζαχαριάδης αφού ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «τα δισεκατομμύρια και τα εκατοντάδες εκατομμύρια δεν είναι στραγάλια, αλλά βγαίνουν με πολύ μεγάλο κόπο», τόνισε ότι το κόμμα του «πήρε μια χώρα που δεν έβγαζε τον μήνα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και σήμερα έχει αποθέματα πάνω από 20 δισ., αν συμβεί χρηματοπιστωτική κρίση, έχει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της».

Χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους συνέχισε λέγοντας πως «στο α’ ημίχρονο είμαστε πίσω και με διαφορά, αλλά αν δουλέψουμε εντατικά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα στο β’ ημίχρονο και να έχουμε μια άλλη εκλογική αποτύπωση, γιατί η κάλπη για όλους ξεκινάει από το μηδέν».

Τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα είχε η ομιλία Τσίπρα και για τον Μάκη Μπαλαούρα.

Τι κι αν προηγήθηκε η συντριβή των ευρωεκλογών, τι κι αν οι δημοσκοπήσεις παραμένουν κόλαφος για το κυβερνών κόμμα; Το στέλεχος της Πρώτης Φοράς Αριστερά εμφορείται από ακατάσχετη αισιοδοξία.

«Υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Είδα κόσμο ο οποίος μου είπε ότι έκανε κουταμάρα. Για παράδειγμα ένας παππούς στο Βαρθολομιό προχθές το βράδυ μου είπε ότι τα τέσσερα εγγόνια του ψήφισαν άλλαντάλον (sic) και ήρθαν τρομοκρατημένα και είπαν παππού τώρα θα ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο βουλευτής στον ρ/σ Real.

Μάλιστα, ο κ. Μπαλαούρας απέδωσε την συντριβή στο γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν τις ευρωεκλογές όπως οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες το Europa League, σαν αγγαρεία…

«Θα πω κάτι που είναι αυτοκριτικό δεν υπήρχε καθόλου καλή οργάνωση, δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια σε ολόκληρες περιοχές. Και για εμάς οι Ευρωεκλογές κατά κάποιο τρόπο από πολλούς από εμάς ήταν αγγαρεία. Αυτά διορθώνονται τώρα, δεν είναι πια η χαλαρή ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για μία χώρα που θέλουμε να επανέλθει στην ομαλότητα και στην κανονικότητα. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό που μπορεί να είναι και πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Όλων αυτών προηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος (μέσα στο πνεύμα της ομιλίας Τσίπρα, προτού καν αυτή πραγματοποιηθεί…) είπε χθες το μεσημέρι, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα πλήγματα στην μεσαία τάξη «δεν ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2014, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε μέτρα στήριξης, που όμως δεν έχουν γίνει αντιληπτά, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο»…

Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού, ειδικά μετά την ανακοίνωση του προγράμματος που -πιστεύουν- είχε συγκεκριμένη στόχευση, να φέρει πίσω τους απογοητευμένους της μεσαίας τάξης. Εχουν την αίσθηση στην Κουμουνδούρου ότι με αυτές τις υποσχέσεις τετραετίας θα «γυρίσουν το ματς».