Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο επιλογής των νέων γραμματέων των υπουργείων εξαπέλυσε το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι με ΠΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παύει όλη η διαδικασία για την αξιοκρατική επιλογή των γραμματέων από το ΑΣΕΠ και αυτοί πλέον τοποθετούνται ως αποκλειστικές κομματικές επιλογές του ίδιου.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του κόμματος αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2009 είχε επισημάνει την ανάγκη αποκομματικοποίησης της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης γραμματέων στα υπουργεία, και είχε τότε επιλέξει γραμματείς μέσω του Opengov, με ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2016 η ανάγκη αξιοκρατικής κι όχι κομματικής επιλογής των γραμματέων των υπουργείων αποτυπώθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση: Θα έπρεπε οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια να αντικατασταθούν από διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς οι οποίοι θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ, βάσει προκήρυξης, αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει τη διαδικασία αυτή, με φωτογραφικές προκηρύξεις για να τοποθετήσει τα δικά του στελέχη, αλλά η Τρόικα μετά από έλεγχο των προκηρύξεων ζήτησε από την τότε κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει τις 22 από τις 69 θέσεις.

«Στις 16/7 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση 28 Γενικών Γραμματέων, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων από το ΑΣΕΠ, κι ενώ σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 13 Ν4369 όπως ισχύει), οι γενικοί γραμματείς πρέπει να παυθούν μέσα σε ένα τρίμηνο από την τοποθέτηση των νέων γραμματέων που θα επιλέξει το ΑΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων 28 γραμματέων στα ΜΜΕ δεν έχει γίνει η επίσημη τοποθέτησή τους με ΦΕΚ. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επίσημα», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.