Πλούσιο πρόγραμμα υπόσχεται η ANIMART (σχολείο – φόρουμ – φεστιβάλ) που εφέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Υδρας, από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ως την Τετάρτη 31 του μηνός.

Οι δράσεις της ΑΝΙΜΑRT περιλαμβάνουν θέατρο, κινηματογράφο, φωτογραφία, χορό και μουσική και θα απλωθούν σε διάφορους χώρους του νησιού, από την Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το Β’ Δημοτικό Σχολείο Υδρας, μέχρι το Καμίνι, τον θερινό κινηματογράφο «Γαρδένια», τη Δημοτική Αγορά Υδρας και άλλους υπαίθριους χώρους.

Η ANIMART 2019 θα ανοίξει τη Δευτέρα 22 Ιουλίου (9 μ.μ.) στην Οικία του Αλέξη Βερούκα με το θεατρικό αναλόγιο «O γαρ έρως ως ύδωρ» του Μάνου Λαμπράκη. Ο Βασίλης Μίχας θα διαβάσει ενώ η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σκουρλέτη.

Χαϊλάιτ του φεστιβάλ αναμένεται να είναι το θεατρικό αναλόγιο που το Σάββατο 27 Ιουλίου (9 μ.μ.) θα ερμηνεύσει η ηθοποιός και θεατρική σκηνοθέτρια Ρούλα Πατεράκη. Σε πανελλήνια πρώτη, η ηθοποιός θα ερμηνεύσει το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η Ευλογία» που βασίζεται στη γνωστή ζωγραφική σύνθεση του Θεόδωρου Βρυζάκη με τίτλο «Η ευλογία των σημαιών υπό του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού» (1868). Η Γιώτα Βέη ερμηνεύει α καπέλα ιστορικά δημοτικά τραγούδια.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου (9 μ.μ.) η ANIMART θα υποδεχθεί τον χρυσό ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη, ο οποίος θα διαβάσει το ποίημα «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ελπίδας Σκούφαλου. Οι δύο παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος.

Ο κινηματογράφος θα έχει επίσης την τιμητική του. Θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον κινηματογραφιστή Θανάση Ρεντζή (Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 11 μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο Γαρδένια, θα προβληθεί η πειραματική ταινία του «Βιο-γραφία») και στον βραβευμένο υδραίο animator Παναγιώτη Ράππα, συνεργάτη μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ. Την Τρίτη 23 Ιουλίου, 9 μ.μ., πάντα στη Γαρδένια, ο Π. Ράππας θα μιλήσει για την πολύχρονη ενασχόλησή του με την τέχνη των κινουμένων σχεδίων και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των θεατών.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη (9 μ.μ.) θα παρουσιαστεί και το οπτικοακουστικό έργο «ΥΔΡΑΜΑ: Ο έπαινος του νερού» της Αυστραλέζας Ρος Μπαντ που έχει επιτυχημένη πορεία στον χώρο της τέχνης των ήχων. Συνθέτοντας συναρπαστικές υποβρύχιες καταγραφές με άλλα υλικά περιβαλλοντικών αναζητήσεων η Μπαντ δημιούργησε το έργο, με θέμα το νερό, ειδικά για την ANIMART στην Υδρα.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου (9 μ.μ., Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη), ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του «Ρόζα, τ’ όνειρο», πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κινηματογραφική ταινία του «Ρόζα». Στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται και η παράσταση του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες της σκακιέρας» την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο στο Καμίνι.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργική φωτογραφία, από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και επιτόπιες φωτογραφικές καταγραφές της Υδρας, ενώ στον χορό το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων το «The square» της Σοφίας Κονδυλιά (Πέμπτη 25 Ιουλίου, Ξενοδοχείο Υδρούσα, 8 μ.μ.). Περφόρμανς θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή και η εικαστικός Μαργαρίτα Πέτροβα την Tρίτη 23/7, στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη.

Για τους φίλους της τζαζ, την Κυριακή 28 Ιουλίου (9 μ.μ.), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει στο Ανοιχτό Θέατρο (Καμίνι) συναυλία Jazz με τα σύνολα των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές».