Στο καινούργιο Μέγαρο Μαξίμου μαθαίνω ότι πολλές προσωπικότητες που υπηρετούν τον Πρωθυπουργό δεν διακρίνονται για τις κοινές τους απόψεις και προσεγγίσεις. Ειδικά στο επικοινωνιακό επιτελείο οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού μεταξύ των επιτελών. Η τελευταία διαφορά ανεπτύχθη γύρω από τον χαρακτήρα της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

nnn

Ενας κύκλος, επηρεασμένος από την επιτυχημένη επίσκεψή του στο Βερολίνο, θεωρούσε ότι είναι ορθότερο από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης να απευθυνθεί κυρίως στην Ευρώπη… Ενας δεύτερος κύκλος, πιο γήινος θα έλεγα, επέμενε ο Πρωθυπουργός ως είθισται να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό και να τον προετοιμάσει για τα επερχόμενα, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες για τα καλύτερα. Και μαζί βεβαίως να επιχειρήσει και έναν απολογισμό της δουλειάς του, αν και πέρασαν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές. Προβληματίστηκαν, μαθαίνω, πολύ για το δέον. Απασχολήθηκαν κάμποσα ταλέντα της επικοινωνίας με το δίλημμα αυτό.

nnn

Δεν γνωρίζω πού κατέληξαν, αλλά έχω την αίσθηση ότι επικράτησε η δεύτερη εκδοχή των πραγμάτων, εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τη μέση οδό και το αρχαίο ρητό «και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι»  («και αυτό να κάνεις και εκείνο να μην το αφήσεις»).

Ο Τσίπρας και τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ

Στο άλλο επιτελείο της Κουμουνδούρου, στου ηττημένου δηλαδή Αλέξη Τσίπρα την αυλή, εξελίσσονται επίσης αντίστοιχες επικοινωνιακές μάχες μεταξύ των αγωνιστών της επικοινωνίας. Και εξηγούμαι…

nnn

Οι πιο σώφρονες μετέφεραν στον πρώην πρωθυπουργό ότι η διαρκής σύγκρουση με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους απεδείχθη ζημιογόνος και ότι ορθότερο θα ήταν να αναζητηθούν τρόποι διευθέτησης των σχέσεων και επαναπροσέγγισης τουλάχιστον των επαγγελματιών δημοσιογράφων…

nnn

Η άλλη άποψη επέμενε στη σκληρή γραμμή της καταγγελίας και της εχθροπάθειας με το επιχείρημα ότι «όλοι είναι απέναντί μας» και «όλοι είναι εχθροί μας».

nnn

Αφού σκέφτηκαν, συσκέφτηκαν και ξανασκέφτηκαν, επέλεξαν τον… τρίτο δρόμο. Εκτιμήθηκε, λανθασμένα όπως αντιλαμβάνομαι, ότι η τηλεόραση φθίνει και ότι η επιρροή των όποιων μέσων υποχωρεί. Κατέληξαν ότι στην εποχή της ταχείας διάδοσης της πληροφορίας σκόπιμο είναι να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά μέσα και τις δικές τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

nnn

Δηλαδή να φτιάξουν δικά τους sites, να συγκροτήσουν στρατό από trolls που θα παρεμβαίνουν με τον γνωστό τρόπο της αναπαραγωγής ψευδολογημάτων και συκοφαντιών. Ολισθηρός ο δρόμος, κύριε Χαρίτση. Δεν οδηγεί σε μεγάλο κόμμα και σε ισχυρό διεκδικητή της εξουσίας. Πάλι λάθος κάνετε…

Το παρασκήνιο των capital controls

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για τα capital controls. Την αλήθεια όμως τη μάθαμε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μας διηγήθηκε ότι περίπου έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησε το όλο θέμα με τον κεντρικό τραπεζίτη.

nnn

Ο κ. Στουρνάρας τότε πρότεινε να γίνει μια σύσκεψη με τους διοικητές πέντε τραπεζών (ήτοι της Εθνικής, της Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha και της Αττικής). Στη σύσκεψη αυτή ετέθη το θέμα της άρσης των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων και οι τραπεζίτες ομόθυμα δήλωσαν ότι υπάρχουν κίνδυνοι πολλοί για κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί δεν ήταν καθαρό τότε εάν θα υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα…

nnn

Εισηγήθηκαν ότι προτιμότερο ήταν να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά να το ξανασυζητήσουν. Οπερ και εγένετο. Οταν επικράτησε στις εκλογές η ΝΔ και αποκαταστάθηκε το κλίμα πολιτικής σταθερότητας έγινε αντίστοιχη συζήτηση με τον διάδοχο του κ. Τσακαλώτου, Χρήστο Σταϊκούρα, και τους ίδιους τραπεζίτες. Αποφασίστηκε πως δεν συντρέχουν λόγοι να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτά για την Iστορία.

Ο Αδωνις και οι πατέντες

Μαθαίνω πως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει δείξει ειδικό ενδιαφέρον για έναν συγκεκριμένο φορέα που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης. Για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Γιατί; Για δύο λόγους. Αφενός φέρεται να θεωρεί πως η ελληνική εφευρετικότητα μπορεί να έχει καλύτερη τύχη και προβολή σε σχέση με αυτήν που της επεφύλασσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αφετέρου διότι έχουν υποπέσει στην αντίληψή του κακώς κείμενα από την τοποθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του ΟΒΙ. Μου λένε αρμοδίως πως η ηγεσία του Οργανισμού δεν ήταν τόσο τυπική όσα θα έπρεπε στα καθήκοντά της και ειδικά στην τήρηση των πρακτικών του ΟΒΙ…

Η «άνωθεν εντολή»

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μαθαίνω πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον κ. Γεωργιάδη είναι πως ειδικά ορισμένοι στην ηγεσία του Οργανισμού (που είχαν τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ) διατείνονται δεξιά και αριστερά (κυρίως… δεξιά)  πως είναι «αμετακίνητοι» από τον ΟΒΙ με «άνωθεν εντολή». Πόσο άνωθεν, όμως, ουδείς λέει.  Εις εξ αυτών μάλιστα, που έως τώρα έλεγε πως ήταν φίλος του Χρήστου Σπίρτζη, λίγο πριν από τις εκλογές τοποθετήθηκε εκτός από πρόεδρος του ΟΒΙ και πρόεδρος της νεοσύστατης Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Με αυτή την ιδιότητα έχει προσκαλέσει και στις 10 Σεπτεμβρίου τον Αδ. Γεωργιάδη να παραστεί σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρουσία ξένων αξιωματούχων. Κάποιοι λένε πως το έκανε για να δεσμεύσει τον υπουργό Ανάπτυξης και να μην τον απομακρύνει. Μένει να δούμε εάν έχει δίκιο ή άδικο.

Η ορκωμοσία Μώραλη

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Πειραιά  Γιάννη Μώραλη, των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβούλων των πέντε δημοτικών κοινοτήτων. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε όρκο τιμής και ευθύνης απέναντι στην πόλη μας, απέναντι στον καθέναν δημότη του Πειραιά πως η νέα Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο θα εργαστούμε σκληρά, έντιμα, με διαφάνεια και μεθοδικά για τον Πειραιά που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε». Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι θα υπάρξει «σκληρή δουλειά για να προσφέρουμε στον πειραϊκό λαό αυτά που ελπίζει και έχουμε υποσχεθεί».

Ο πρέσβης και οι εμμονές του

Εως πότε θα ταλαιπωρείται η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ; Τοπικοί πράκτορές μου με ενημερώνουν ότι ο απερχόμενος πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου έχει βάλει λυτούς και δεμένους προκειμένου να παραμείνει στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ έχει ήδη επιλεγεί ο διάδοχός του, ο Ιωάννης Βράιλας, που μάλιστα παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

nnn

Η στάση του κ. Παπασταύρου έχει ενοχλήσει αρκετούς στο υπουργείο Εξωτερικών. Απορούν με την εμμονή του. Εντυπωσιακότερη χαρακτηρίζεται η ικανότητά του να… ελίσσεται στους αρμούς διαφορετικών πολιτικών καταστάσεων: από αγαπημένος του Νίκου Κοτζιά επιδιώκει τώρα την εύνοια του Νίκου Δένδια καθώς και έτερου «αλεξιπτωτιστή» της πολιτικής με δήθεν γνώση των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

nnn

Με την ΕΕ ενώπιον κολοσσιαίων προκλήσεων, ορισμένοι επιμένουν να τσακώνονται για ασήμαντη αφορμή ή, για να γίνω ακριβέστερος, να τσακώνονται για το πάπλωμα…

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης είναι ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η επιλογή του για την προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου εντάσσεται στα κριτήρια που έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός για αξιοκρατικές επιλογές με παράλληλη τήρηση και της επετηρίδας του δικαστικού σώματος. Ο κ. Τσαλαγανίδης είχε παραλειφθεί αρχικά από τις προαγωγές επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να γίνει τελικά αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την κατάρτιση και το ήθος του.

Ανάλογης βαρύτητας και σημασίας είναι όμως και η επιλογή του Βασίλη Πλιώτα για την κάλυψη της νευραλγικής θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για εισαγγελικό λειτουργό εγνωσμένου κύρους με μεγάλη εμπειρία και άψογη νομική κατάρτιση. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών Ενώσεων, και ειδικά της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.