To δεύτερο εργοστάσιό της στις Σάπες στη Ροδόπη εγκαινίασε η φαρμακευτική εταιρεία Fharmaten. Πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης, μια πατέντα που έχει αναπτύξει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ελληνικής εταιρείας. Η επένδυση κόστισε 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει το πρώτο της εργοστάσιο στην ίδια περιοχή το 2010.

Η εταιρεία που διατηρεί ακόμη μια μονάδα στην Παλλήνη ιδρύθηκε από την οικογένεια Κάτσου αλλά το 2015 πέρασε υπό τον έλεγχο της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας BC Partners. Πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 200 εκατ. ευρώ με κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό και απασχολεί 11.000 εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλης Κάτσος, στην εκδήλωση των εγκαινίων της μονάδας, δεν πρόκειται για ακόμη ένα εργοστάσιο ενεσίμων, αλλά για μια νέα τεχνολογία παραγωγής φαρμάκων την οποία ελάχιστοι διεθνώς κατέχουν.

Εως τώρα έχουν επενδυθεί από τη βιομηχανία στο κομμάτι της Έρευνας και της Ανάπτυξης (R&D) 200 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Manager Partner της BC Partners κ. Νίκο Σταθόπουλο, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις στην επόμενη 5ετία, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας.

Την νέα μονάδα της Pharmaten εγκαινίασε o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος προανήγγειλε μια μεγάλη ξένη επένδυση στο κομμάτι του R&D το επόμενο διάστημα.