Aυτή τη φορά δεν επανελήφθησαν οι αστοχίες του παρελθόντος όσον αφορά τη διάταξη με την οποία κάθονταν οι επίσημοι στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του «προέδρου πίσω από τον πρόεδρο» Αντώνη Λιβάνη. Η κηδεία έγινε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (φωτογραφία). Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε την παραχώρηση θέσης στο Α’ Νεκροταφείο, τιμής ένεκεν, για την ταφή του Αντώνη Λιβάνη.

***

Ηταν η συνάντηση στη Μητρόπολη Αθηνών του παλιού πολιτικού με τον νέο, του επιχειρηματία με τον πολιτικό και παρά το γεγονός ότι όλοι βρέθηκαν πλάι- πλάι τιμώντας τη μνήμη του Αντώνη Λιβάνη, κράτησαν τις πολιτικές (και κομματικές) διαχωριστικές γραμμές και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία.

***

Στο μέσον λοιπόν κάθονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξ ευωνύμων ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και εκ δεξιών του κ. Παυλόπουλου ο Νικήτας Κακλαμάνης ως εκπρόσωπος της Βουλής. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας και η κυρία Γεννηματά απέφυγαν ακόμα και την ανταλλαγή βλεμμάτων, ενώ μπροστά κοιτούσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος καθόταν μεταξύ των Αλέκου Φλαμπουράρη και Απόστολου Κακλαμάνη. Θυμίζω ότι κατά ατυχή σύμπτωση πέρυσι στην κηδεία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου οι κ.κ. Τσίπρας, Καραμανλής και Αβραμόπουλος κάθονταν δίπλα-δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου προκαλώντας ποικίλα σχόλια τα οποία είχε γλιτώσει ο κ. Παυλόπουλος που ως αστραπή είχε περάσει – προσκυνήσει – αποχωρήσει από την εκκλησία.

***

Παρούσα και η Βασιλική Θάνου. Παρότι προσήλθε νωρίτερα από τους περισσότερους, οι καρέκλες ήταν ήδη κατειλημμένες με ονομαστικά καρτελάκια, συνεπώς διακριτικά τής… υπέδειξαν τη γαλαρία κοντά στον επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη που τόσο είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

***

Τέσσερα πρόσωπα και δύο επικήδειοι

Το ενδιαφέρον των ολίγων επικεντρώθηκε σε τέσσερα πρόσωπα και σε δύο επικηδείους. Τα πρόσωπα ήταν οι αστυνομικοί των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου Μανούσος Γρυλλάκης και Ανδρέας Τακτικός και οι συνεργάτες του Μητσοτάκη Γιάννης Πευκιανάκης και Κώστας Πυλαρινός. Ο δεύτερος μάλιστα εκφώνησε αποχαιρετιστήριο λόγο, ωστόσο ήταν πολύ φειδωλός. Αντιθέτως πιο ευφραδείς (στο μέτρο του επιτρεπτού) ήταν η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στον αποφασιστικό ρόλο του Λιβάνη κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες του ’80 και του ’90 που συνεννοούνταν με «συνεργάτες των πολιτικών αντιπάλων του Ανδρέα» πετυχαίνοντας να αποσοβήσει τα χειρότερα. «Δυστυχώς ο Αντώνης έφυγε παίρνοντας μαζί του ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας που δεν θέλησε να αποδώσει εν ζωή» είπε ο Δ. Κρεμαστινός μιλώντας ακροθιγώς και κρυπτογραφικώς για την περίοδο του ΑΣΠΙΔΑ και την τελευταία οκταετία του Ανδρέα Παπανδρέου, κυρίως μετά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ.

Οι αστυνομικοί των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου Μανούσος Γρυλλάκης (δεξιά)  και Ανδρέας Τακτικός, αντιστοίχως.

***

Οι υπουργοί και το… κανάλι τους

 Καλοί, άριστοι και, κυρίως, λαλίστατοι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Ομνύουν στη δημοκρατία και στην πολυφωνία, αλλά πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις στον… Σκάι θα τους δεις. Στασίδι έχουν πιάσει. Βεβαίως τους έδωσε οδηγία και ο Πρωθυπουργός, αλλά αυτοί το έχουν παρακάνει. Και ας μην ξεχνούν, η συνεχής έκθεση πληρώνεται…

***

 Οταν ο Πρόεδρος εξοργίζεται

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει αλλά τώρα τελευταίως που πλησιάζει η λήξη της θητείας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος εμφανίζεται στις ομιλίες του εξοργισμένος και ομιλεί πολλές φορές σε έντονο ύφος. Για παράδειγμα, είπε πολλά και σε πολύ έντονο ύφος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εγκαινιάζοντας προσφάτως την 24η Art Athina στο Ζάππειο. Και όχι μόνο τα είπε αλλά, όπως έμαθα, απομαγνητοφωνήθηκαν και μεταφέρθηκαν αυτουσίως στον επίσημο κόμβο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Τυμβωρύχος, αρχαιοκάπηλος και κλέπτης» ο λόρδος Ελγιν, «κοινός κλεπταποδόχος και υπεξαιρέτης» το Βρετανικό Μουσείο, του οποίου οι πράξεις δεν τιμούν τον βρετανικό λαό. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Παυλόπουλος όταν αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα (και ψάχνει συχνά αφορμή) εμφανίζεται εκνευρισμένος ενώ σε σχετικές επικοινωνίες του με κυβερνητικούς αξιωματούχους απαιτεί – με έγκλιση προστακτικής – από τους συνομιλητές του να κρατούν σημειώσεις του τύπου «Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε σε παρακαλώ…». Πολιτικώς πολλά μπορεί να υποτεθούν εν όψει και της έναρξης των διαδικασιών για τις προεδρικές εκλογές. Νομικώς όμως ουδείς αμφισβητεί το κατά βάση λησμονημένο από όλους σχεδόν ότι «το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καν νόμιμη νομή και κατοχή», συνεπώς δεν δύναται να εκθέσει τα κλοπιμαία, πόσω μάλλον να τα διακινήσει.

***

Αλλο Φράγκος, άλλο Φραγκούλης

Ο συνταγματολόγος καθηγητής του ΑΠΘ και τέως ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος ανέλαβε την ένσταση που έχει υποβάλει ο πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης Σάββας Γεωργιάδης για την ακύρωση της εκλογής του Φράγκου Εμμανουήλ ως ευρωβουλευτή.

***

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φράγκος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές κατόπιν της παραπλανητικής αναγραφής του ονόματός του ως «Φράγκος Εμμανουήλ (Φραγκούλης)» στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη δημόσια καταγγελία αυτού του τρυκ από τον πραγματικό Φραγκούλη Φράγκο, στρατηγό ε.α. Μετά την παραίτηση του Κυριάκου Βελόπουλου ο Φράγκος Εμμανουήλ αναδείχθηκε ευρωβουλευτής κατόπιν της χρήσης του παραπάνω τρικ της «εξαπάτησης εκλογέων» , κάτι που τιμωρείται από το άρθρο 162 του Ποινικού Κώδικα. Με αυτή ακριβώς τη νομική βάση ο κ. Σάββας Γεωργιάδης υπέβαλε παράλληλα και μήνυση κατά των κ.κ. Βελόπουλου και Φράγκου και ζητεί την εφαρμογή του παραπάνω άρθρου του ΠΚ, το οποίο προβλέπει τιμωρία με φυλάκιση έως δύο χρόνια καθώς και χρηματική ποινή.

***

Κύριε Τσίπρα, θα τρελαθώ

Θυμάστε τη νεαρή μητέρα που είχε αποκαλέσει «γκόμενο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Κυψέλη τον Νοέμβριο του 2018; Ε, σας πληροφορώ ότι βρήκε και ο Αλέξης Τσίπρας τη δική του… super fan, όταν εμφανίστηκε στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, μια νεαρή θαυμάστρια κατάφερε να ξεφύγει από τον ανθρώπινο κλοιό που είχε στηθεί γύρω από τον Τσίπρα κι αφού τον πλησίασε για να βγάλουν μια selfie τού εξέφρασε την… αγάπη της λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα, τι κάνετε; Θα τρελαθώ. Σας αγαπώ!».