«Σταμάτησα να δουλεύω στο σχολείο ως ψυχολόγος – είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος μου εκεί. Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα από την αρχή να βρω τι θα μπορούσε να με εκφράσει στην ενασχόληση με την Πινακοθήκη και τη συλλογή της. Δεν είμαι συλλέκτρια, μου αρέσει η τέχνη, αλλά δεν αισθανόμουν ότι εκεί βρισκόταν το κυρίαρχο ενδιαφέρον μου. Ο βασικός πόλος έλξης για εμένα ήταν αφενός τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης, το πώς να φέρεις δηλαδή την τέχνη μέσα στη ζωή των παιδιών και των απλών ανθρώπων που την αντιμετωπίζουν με λίγο δέος ή ενδεχομένως με έλλειψη ενδιαφέροντος, και αφετέρου η διαδικασία που ακολουθούσαν οι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν».

Εφέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά για τη συγγραφέα Τατιάνα Αβέρωφ, διευθύντρια της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, καθώς η αφορμή της συμπλήρωσης των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης αλλά και των 60 χρόνων από την αναμπέλωση άγονων πλαγιών της περιοχής του Μετσόβου και τη δημιουργία του κρασιού «Κατώγι» από τον πατέρα της Ευάγγελο Αβέρωφ (1910-1990) έδωσε την αφορμή για τη διοργάνωση μιας ενδιαφέρουσας εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Τόποι δημιουργίας», στην οποία περί τους 60 καλλιτέχνες κλήθηκαν να ανταποκριθούν στα ποικίλα ερεθίσματα που προσφέρει το Μέτσοβο με τη δική τους σύγχρονη εικαστική γλώσσα.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου συνομιλεί με την Τατιάνα Αβέρωφ για πολιτική, τέχνη και κληρονομικότητα, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»