Ο Ράιαν Μέρφι, ο μάγος της αμερικανικής τηλεόρασης, επιστρέφει στη μικρή οθόνη με ένα νέο, μικρό αριστούργημα. Πρόκειται για τη σειρά με τίτλο «Ο Πολιτικός» η πρώτη σεζόν της οποίας προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες από το Netflix, με το οποίο ο Μέρφι έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο – μαμούθ ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια.

Είναι μια αδυσώπητη ματιά στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγική παρωδία μιας κουλτούρας που επιβραβεύει τα οποιαδήποτε μέσα εξυπηρετούν τον σκοπό και την ωμή φιλοδοξία.

Ο Πέιτον Χόμπαρτ (Μπεν Πλατεία), μαθητής στην τελευταία τάξη του γυμνασίου είναι πεπεισμένος ότι κάποια μέρα θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Σαν πρόβα τζενεράλε στην προσπάθεια αυτή αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου. Η προεκλογική εκστρατεία του Πέιτον είναι μια μικρογραφία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος: εμπρός στην τελική νίκη τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Με τη βοήθεια του «επιτελείου» του, τους κολλητούς φίλους του ρίχνεται στον εκλογικό αγώνα εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των αντιπάλων του και δεν διστάζει να πατήσει επι πτωμάτων σε μεταφορικό, αλλά και κυριολεκτικό επίπεδο.

Ο Πέιτον είναι υιοθετημένος σε μια πλούσια οικογένεια και έχει την αμέριστη συμπαράσταση της θετής του μητέρας, την οποία υποδύεται η Γκουίνεθ Πόλρτρου, στην πρώτη τηλεοπτική της εμφάνιση, στην οποία έχει την τύχη να ερμηνεύει έναν συγκλονιστικό ρόλο με τις καλύτερες ατάκες.

Προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια των συμμαθητών του – ψηφοφόρων ο Πέιτον επιλέγει σαν υποψήφια αντιπρόεδρο με τον συνδυασμό του την Ινφίνιτι (Ζόι Ντόιτς) μια νεαρή καρκινοπαθή. Οι επιλογές του Πέιτον βασίζονται όχι στα πιστεύω του, αλλά στο κατά πόσον μπορούν να τον βοηθήσουν να εκλεγεί πρόεδρος. Όπως αποκαλύπτεται η Ινφίνιτι δεν πάσχει από καρκίνο, αλλά την αρρωσταίνει σιγά – σιγά η γιαγιά της προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη συμπάθεια του κόσμου που προσφέρουν στις δυο γυναίκες τη δυνατότητα να κάνουν ταξίδια και να γευματίζουν δωρεάν σε ακριβά εστιατόρια. Στον ρόλο της γιαγιάς η μοναδική Τζέσικα Λανγκ, δίνει και πάλι ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας, όπως είχε κάνει και σε παλιότερες συνεργασίες της με τον Μέρφι (American Horror Story κλπ).

Για μια ακόμα φορά ο Μέρφι καταφέρνει να μας κάνει να συμπαθήσουμε και να ταυτιστούμε με χαρακτήρες που στην καλύτερη περίπτωση είναι συναισθηματικά ανάπηροι και στη χειρότερη μικρά, ανθρωπόμορφα τέρατα.

Τόσο ο Πέιτον, όσο και οι συνεργάτες του, αλλά και οι αντίπαλοί του κάνουν τον Μακιαβέλι να ωχριά. Αδίστακτοι, φιλόδοξοι και ηθικά κενοί είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν όλα τα μέσα προκειμένου να επικρατήσουν. Ορισμένοι από αυτούς δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμα και στην απόπειρα φόνου.

Ακόμα και στις αδύνατες στιγμές του το σενάριο καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του θεατή με συνεχείς ανατροπές και απροσδόκητες εξελίξεις, ενώ από αισθητικής άποψης η σειρά είναι άψογη ιδιαίτερα στη φωτογραφία, αλλά και στο καταπληκτικό σάουντρακ.

Στη σειρά κάνει την εμφάνιση της σε έναν μικρό ρόλο και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο, που αποτελεί και μια συγκλονιστική «γέφυρα» για τη δεύτερη σεζόν εμφανίζεται και η μοναδική Μπέτι Μίντλερ.

«Ο Πολιτικός» καταφέρνει όχι μόνο να ξεσκεπάσει τον κυνισμό που κρύβεται πίσω από τα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας, αλλά και να αποκαλύψει τη θλίψη που μπορεί να προκαλέσει το κυνήγι της επιτυχίας. Τόσο ο Πέιτον όσο και οι υπόλοιποι χαρακτήρες γύρω του εμφανίζονται ανίκανοι να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους, ακόμα και όταν αυτές στρέφονται εναντίον της προσωπικής τους ευτυχίας,

Είναι ένα σκληρό σχόλιο για τη σύγχρονη πραγματικότητα μιας κοινωνίας ηθικά χρεωκοπημένης και μιας κουλτούρας στην οποία ακόμα και οι νέοι συμμετέχουν συνειδητά σε ένα παιχνίδι όπου δεν υπάρχουν νικητές, παρά μόνο ηττημένοι.