Πόσο χρόνο νομίζετε πως απομένει στον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Λιγότερο από ένα μήνα αφού τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ. Κι όμως στις λίγες μέρες που απομένουν ο «Σούπερ Μάριο» θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος στην ελληνική οικονομία. Εως δηλαδή την τελευταία στιγμή ο κ. Ντράγκι θα προσπαθήσει για την ελληνική οικονομία. Σ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ προσπάθησε και πέτυχε να προστατεύσει το ευρώ και να κλείσει ερμητικά την πόρτα σε όσους (διάβαζε Σόιμπλε) επεξεργάζονταν το Grexit….

***
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε, όπως έμαθα, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, ο σύμβουλός του επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δ. Μητρόπουλος και ο κ. Σκέρτσος. Τώρα θα πείτε πώς ο κ. Ντράγκι στο πάρα πέντε της θητείας έδωσε μια τέτοια διαβεβαίωση…

***
Μαθαίνω λοιπόν ότι κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έθεσε με καλό τρόπο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ύψος τους είναι αναντίστοιχα μεγάλο με την προσπάθεια της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Ντράγκι φέρεται να έδειξε κατανόηση και υποσχέθηκε να βοηθήσει όσο μπορεί στον χρόνο που του απομένει στην ΕΚΤ, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

***
Πάντως ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης θα πρέπει να έφυγε πλήρως ικανοποιημένος από την χώρα μας. Και η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε και τον αναγόρευσε σε Ξένο Εταίρο και δείπνο του παρέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του Πρωθυπουργού, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, περίπου 16 ακαδημαϊκών, ξένων διπλωματών, τραπεζιτών και βεβαίως του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που είχε και την πρωτοβουλία να τον καλέσει στην Ελλάδα. Ηταν ένα δείπνο με πολλές εκπλήξεις. Και εξηγούμαι…

***
Δεν θα σταθώ τα δώρα που πρόσφερε στον κ. Ντράγκι ο κ. Στουρνάρας, που ήταν και πολλά, (όπως ένα βιβλίο με Ελληνες ζωγράφους και αρχαία αντίγραφα από το Μουσείο Μπενάκη) αλλά και… παιδικά. Παιδικά; Θα πείτε. Ναι, επειδή ανακάλυψε ένα παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι με την ονομασία… QE (στη γλώσσα των οικονομολόγων και των τραπεζιτών σημαίνει «ποσοτική χαλάρωση») και του το πρόσφερε με χειροκροτήματα και γέλια. Ούτε βεβαίως στο πλούσιο μενού που περιελάμβανε ροφό, σαλάτα και ένα παράξενο γλυκό σε σχήμα δένδρου με σοκολάτα και με… μαλλί της γριάς. Θα πείτε προσφέραμε στον κ. Ντράγκι μαλλί της γριάς; Αγνωσται αι βουλαί του σεφ της Τραπέζης της Ελλάδος. Αλλά θα σταθώ στα πηγαδάκια.

***
Για πολλή ώρα ο Πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον κ. Ντράγκι και προσπαθούσε να του εξηγήσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του για τις μεταρρυθμίσεις και για τις επενδύσεις. Ενδιαφέρον είχε η συνομιλία που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κ. Ντράγκι, αλλά και με τον κ. Ζαββό. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Ο κ. Τσακαλώτος ήταν στο τραπέζι εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν κλήθηκε όμως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αν και ήθελε) αλλά ένας εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ετσι για άλλη μια φορά με την ιδιότητα αυτή τη φορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος πέρασε την πύλη της Τράπεζας της Ελλάδος. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Στουρνάρα τις μεταρρυθμίσεις και το θέμα των κόκκινων δανείων. Αλλά σε κάποια στιγμή βρέθηκε να συζητεί στα όρθια και με τη… σύζυγό του Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον οποία κατέχει υψηλόβαθμη θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι διευθύντρια του τμήματος Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης.

***
Το αγωνιστικό φρόνιμα των Συριζαίων στις διαδηλώσεις

Γρήγορα όπως φάνηκε κάμφθηκε το αγωνιστικό φρόνημα των κορυφαίων ΣΥΡΙΖΑίων και ενώ στις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, αρκετοί είχαν σπεύσει να κρατήσουν τα λάβαρα της πάλης (ανάμεσά τους και ο κ. Τσακαλώτος με το κόκκινο σακίδιο του), χθες στους δρόμους πρόσεξα μόνον την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Μάκη Μπαλαούρα. Οσο κι αν έψαξα δεν βρήκα άλλους. Αλλά γιατί τέτοια αποχή; Ειπώθηκαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις διάφορα, ωστόσο από μόνη της η πρόσφατη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» τους που τους εμφανίζει να εισπράττουν όσο όλοι μαζί οι διαδηλωτές, είναι για πολλούς η πιο πειστική απάντηση. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ΚΙΝΑΛ εκπροσωπήθηκε από τους Π. Χρηστίδη και Μ. Χριστοδουλάκη, ενώ το ΜΕΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη, από τον βουλευτή και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρ. Αρσένη.

***
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία το 2015 έβλεπε τους μετανάστες να λιάζονται στην Ομόνοια, δεν αρνήθηκε να δώσει απάντηση όταν τη ρώτησαν γιατί επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πώς δημιουργήθηκε ο όγκος των 75.000 εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης ασύλου. «Γιατί όλοι έσπευδαν να τις υποβάλλουν προκειμένου να κερδίσουν χρόνο…» είπε. Ακόμη και αυτοί που γνώριζαν ότι δεν δικαιούνται οποιαδήποτε νομική χρεία ή διαθέτουν «φορτωμένο» ποινικό μητρώο. Θυμίζω ότι ο νόμος για τη συγκρότηση των επιτροπών ασύλου είχε αλλάξει δύο φορές, το 2016, και σε αυτές συμμετέχουν μόνον διοικητικοί δικαστές (πλειοψηφία) και στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (μειοψηφία), με συνέπεια ο έλεγχος των εγγράφων να καθυστερεί σημαντικά.

***
Ο Μητσοτάκης και ο Μυτιληναίος

Τον «Θεμέλιο Λίθο» του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο έβαλε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe, Michael Rechsteiner.Ο Πρωθυπουργός φέρνοντας ως παράδειγμα την επενδυτική κίνηση της Mytilineos υπογράμμισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ένα έργο σαν κι αυτό θεμελιώνεται στην αρχή της νέας κυβέρνησης. Αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών στο σχέδιο μας. Είναι ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να ξεμπλέξουμε το κουβάρι που κρατά πίσω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

***
Η χειραψία με τον Ιβάν

Ηταν παρόντες οι πάντες, πρώην πρόεδροι κομμάτων, πρώην πρωθυπουργός, επιχειρηματίες, τραπεζίτες. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τους χαιρετήσει όλους. Ακόμα και τον Ιβάν Σαββίδη. Ιδού πώς εξηγούν την χειραψία με τον Ιβάν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Καθόταν στην δεύτερη σειρά στο διάδρομο και όταν πέρασε από εκεί ο κ. Μητσοτάκης τον χαιρέτησε δια χειραψίας όπως χαιρέτησε και τους υπόλοιπους: «Ηταν μια νορμάλ χειραψία και τίποτα άλλο, αφού βρέθηκε ο άνθρωπος μπροστά του» είπαν.

***
Το στοίχημα για τον ναζισμό

Ο Πρωθυπουργός πέρασε και από το Δίστομο και επισκέφθηκε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Εκεί δήλωσε: «Είναι εθνικό στοίχημα η εξάλειψη κάθε νέας εκδοχής ναζισμού». Την Πέμπτη το απόγευμα θα επιβιβαστεί σ΄ένα C-130 και θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Πεδίο βολής Αετός, όπου θα παρακολουθήσει την άσκηση «Παρμενίων».