Στους πέντε εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των Βενεζουελάνων οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Συγκεκριμένα, από το 2015, συνολικά 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι φαίνεται να χρησιμοποιούν παράνομα σημεία εξόδου καθώς στερούνται των απαραίτητων εγγράφων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

Η κρίση έχει επιδεινωθεί από την ώρα που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

5.000 εγκαταλείπουν τη χώρα καθημερινά

Καθημερινά, τη χώρα εγκαταλείπουν περίπου 5.000 άνθρωποι, παρότι οι αριθμοί παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, δήλωσε ο Εδουάρδο Στάιν, εκπρόσωπος της κοινής προσφυγικής και μεταναστευτικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό του σχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ των 739 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να διπλασιαστεί για το 2020.

«Πρόκειται για την πιο ταχεία μεταναστευτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής» είπε ο Ουόλτερ Στίβενς, ο αμερικανός πρέσβης του ΟΗΕ στη Γενεύη, συμπληρώνοντας ότι εκτιμάται πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει.