Σοβαρές επιπτώσεις στην ψηφιακή οικονομία και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ο εν εξελίξει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις διεθνείς υπερδυνάμεις, οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις και εμπορικούς δασμούς η μια στην άλλη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η αύξηση των εμπορικών δασμών είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι διασυνοριακές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο ΠΟΕ από τις αρχές του 2019, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να μην χάσει τη δυναμική της η ψηφιακή οικονομία. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει συμφωνία για το ηλεκτρονικό εμπόριο εντός του 2020.

Τις πρωτοβουλίες αυτές στηρίζει και ο και ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (WITSA) ο οποίος έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στην προωθούμενη συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ, ώστε να καλυφθεί εκτενώς ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ανάμεσα στις προτάσεις του WITSA περιλαμβάνεται και η «μη διάκριση των προϊόντων». Όπως αναφέρουν σχετικές ανακοινώσεις του Συνδέσμου η απαγόρευση των διακρίσεων όσον αφορά την επεξεργασία ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία του ΠΟΕ.

Η απρόσκοπτη διασυνοριακή ροή των δεδομένων είναι άλλη μια διάσταση, που ο WITSA επιθυμεί να συμπεριληφθεί στην προωθούμενη συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Με δεδομένο ότι η ψηφιακή οικονομία βασίζεται στις διεθνείς μεταφορές δεδομένων, τα εμπόδια στην ελεύθερη ροή τους αποτελούν σημαντική τροχοπέδη στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Τα εμπόδια που στη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη. Με τις διάφορες απαγορεύσεις που κατά καιρούς επιβάλλονται τα ενδιαφερόμενα μέλη δεν έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται από το ψηφιακό εμπόριο περισσότερο από ό,τι οι μεγάλες, επηρεάζονται δυσανάλογα”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο WITSA.

Επίσης εκφράζει τη θέση ότι τα δεδομένα είναι ένας βασικός πόρος για την υγιή οικονομική ανάπτυξη και ότι οι υπερβολικοί περιορισμοί στη ΡΟΗ τους μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη διαχείριση και την προστασία τους.

“Οι νέοι κανόνες ηλεκτρονικού εμπορίου του ΠΟΕ θα πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή διακίνηση δεδομένων πέρα από τα σύνορα”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η επιβολή εμπορικών δασμών είναι ένα ακόμη εμπόδιο, που πλήττει καίρια το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ θα πρέπει να απαγορεύει οριστικά την εφαρμογή δασμών και άλλων μέτρων, που εισάγουν διακρίσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ένα άλλο σημείο, που σύμφωνα με τον Σύνδεσμο χρήζει προσοχής, είναι οι τελωνειακές διαδικασίες που υφίστανται κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μια νέα συμφωνία για το ψηφιακό εμπόριο στο πλαίσιο του ΠΟΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω δεσμεύσεις για τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Στόχος θα πρέπει να είναι η απλούστευση της επεξεργασίας των δεδομένων για αποστολές, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων.

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι το ζήτημα της κυβερνασφάλειας. “Οι απειλές για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο ψηφιακό εμπόριο. Για να καταπολεμηθεί αυτό, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους υφιστάμενους μηχανισμούς συνεργασίας. Μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τον παράγοντα κυβερνοασφάλεια”, σημειώνει ο Σύνδεσμος.