Ενα πέπλο ακραίου νεο-συντηρητισμού τείνει να απλωθεί ξανά πάνω από την Ελλάδα, επ’ ευκαιρία της έξαρσης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Ηττημένες στο πρόσφατο παρελθόν περιθωριακές ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες αισθάνονται ότι βρήκαν και πάλι πεδίο δράσης και ανασυγκρότησης σε όλη την Ελλάδα, ιδιαιτέρως στη Μακεδονία, όπου ασκήθηκαν ανεπιτυχώς τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα λοιπόν με την ενεργοποίηση του μέτρου αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα έστησαν, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες δυνάμεις, και πάλι χορό αντιδράσεων, που πολύ απέχει από τα ελληνικά ήθη.

Ολα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής χώρας φανερώνουν ακριβώς τους αμιγώς πολιτικούς σκοπούς αμετανόητων πατριδοκάπηλων κύκλων που μόνο για την πατρίδα δεν νοιάζονται.

Η φαιά προπαγάνδα και οι σκοτεινές κινητοποιήσεις δήθεν αγανακτισμένων δεν προσφέρουν τίποτε στη ζωή της χώρας , παρά μόνο σε επιδείνωση των εσωτερικών συνθηκών οδηγούν.

Η αλήθεια είναι οτι ενθαρρύνονται και από τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν αυτού του τύπου τις αντιδράσεις. Η υπερπροβολή προς χάριν του όποιου θεάματος, οδηγεί σε εργαλειοποίησή τους, η οποία με τη σειρά της πλήττει και κλονίζει την αξιοπιστία των μέσων.

Οπως βεβαίως και η προηγούμενη στάση και ψηφοθηρική συμπεριφορά στελεχών και πολιτευτών συστημικών κατά τα άλλα δυνάμεων οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα.

Το πάθημα δυστυχώς δεν έχει γίνει μάθημα, ούτε για τα κόμματα ,ούτε για τα περισσότερα των μέσων ενημέρωσης.

Εχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι η εντυπωσιοθηρία μόνο ζημίες φέρει, πολιτικές και κοινωνικές.

Οπως έχουμε σημειώσει το πρόβλημα είναι διεθνές και θα έχει διάρκεια καθώς είναι συνδεδεμένο με ευρύτερες, γεωπολιτικού χαρακτήρα, ανακατατάξεις και αναπαράγεται από ευρύτερες πολιτικοοικονομικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική.

Λύση αμιγώς ελληνική δεν υπάρχει στο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν οι επιθετικοί γείτονές μας χρησιμοποιούν το πρόβλημα, πιέζουν εμάς και ταυτόχρονα διαπραγματεύονται δι’ αυτού με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Η κυβέρνηση , η όποια κυβέρνηση ,οφείλει ψύχραιμες αποφάσεις, ορθολογική κατανομή του όποιου κοινωνικού κόστους και βεβαίως κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα ώστε να τηρούνται οι συμφωνίες.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας έχει συγκεκριμένες προβλέψεις, οι οποίες επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν και από τις δύο πλευρές.

Οπως είπαμε μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και στο ζήτημα της κατανομής όλοι οφείλουν να δουν το παράδειγμα της Γερμανίας , η οποία υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες και τους μοίρασε αναλογικά σε όλη τη χώρα, μέχρι την τελευταία πολίχνη, χωρίς να διαταράξει την κοινωνική συνοχή, ούτε να κλονίσει την πληθυσμιακή σύνθεση, όπως εδώ διατείνονται οι διακινητές της φαιάς προπαγάνδας.

Η Ελλάδα είναι χώρα δημοκρατική, διατηρεί συγκεκριμένες παραδόσεις , δεν ανέχεται το σκοτεινό πέπλο που κάποιοι θέλουν της φορέσουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ