H νέα  κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε αισίως τέσσερις μήνες.

Σε αυτό το διάστημα είναι αλήθεια πως έγιναν σημαντικά προπαρασκευαστικά βήματα και ένα νέο πνεύμα λειτουργίας επικράτησε.

Το αυστηρά πρωθυπουργικό σύστημα διακυβέρνησης που υιοθέτησε ο κ.Μητσοτάκης απέδωσε εν αρχή, έδωσε ρυθμό σε αυτούς τους πρώτους μήνες.

Και όντως ψηφίστηκαν νομοθετήματα, διορθώθηκαν ακραίες εκδοχές της φορολογικής πολιτικής,  προωθήθηκαν αλλαγές ικανές να στηρίξουν το νεοδημοκρατικό αναπτυξιακό σχέδιο, οι οποίες συνοδεύθηκαν από στοχευμένα ταξίδια σε μεγάλες και σημαντικές για την Ελλάδα χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κίνα και άλλες.

Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε , για πρώτη φορά, ένα  φιλόδοξο πρόγραμμα εξωστρέφειας και μαζί μεταδόθηκε ηχηρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η νέα κυβέρνηση έχει στόχο και δυνάμεις να τον επιτύχει. Κάτι που αναγνωρίζεται από πολλές πλευρές και προκαλεί διεθνώς θετικά σχόλια.

Με άλλα λόγια διαμορφώθηκε στο χρόνο ένας ισχυρός κύκλος προσδοκιών, ο οποίος ακόμη όμως δεν έχει βρει έκφραση συγκεκριμένη.

Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απλωμένο τραχανά, ο οποίος όμως επί του παρόντος δεν δίδει απτά αποτελέσματα.

Ωστόσο το πρώτο τετράμηνο επισκιάσθηκε από το ενισχυόμενο όλους τους προηγούμενους μήνες προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα και δοκιμάστηκε επίσης από τη δυσκολία των Τραπεζών να υπερβούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και συνολικά από την αναιμική ανάπτυξη, που δεν λέει να ξεφύγει από το χαμηλό και εύθραυστο για τις ανάγκες και τις περιστάσεις 2%.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση διαθέτει ακόμη ανοχές, οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές , αλλά κατά κοινή ομολογία λείπει η ορμή, το κύμα εκείνο που θα μπορούσε να ξεσηκώσει την οικονομία και τη χώρα.

Κοινώς έχει απλωμένο τραχανά, αλλά χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να απολαύσει αποτελέσματα. Αυτή την ώρα όλοι βεβαιώνουν ότι οι ξένοι είναι εδώ και έτοιμοι να τοποθετηθούν. Παρά ταύτα δεν έχει ακόμη γίνει το αποφασιστικό βήμα που θα παρασύρει τους πάντες και τα πάντα.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται κάτι σημαντικό τους επόμενους μήνες. Κάτι απτό και συγκεκριμένο που θα επιβεβαιώνει την αξία του άλλου σχεδίου και θα δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι όντως υπάρχουν οι συνθήκες και οι ευκαιρίες για μεγάλα πράγματα στην Ελλάδα. Οσο αυτό δεν συμβαίνει οι προσδοκίες προϊόντος του χρόνου θα εξατμιστούν.

Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται στις όποιες δάφνες, εκλογικές, επικοινωνιακές και άλλες, παρά να φροντίζει νυχθημερόν για αποτελέσματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ