Προετοιμασία 20’, Ψήσιμο 35’

Υλικά (για 4 μερίδες)

2 ρίζες φινόκιο

500 γρ. πλευρώτους, καθαρισμένα με ένα βρεγμένο πανί

6-8 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

1/2 κ. κολοκύθα κομμένη σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)

100 γρ. πανσέτα, κομμένη σε κυβάκια

2 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ψητά λαχανικά

Ντρέσινγκ

1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας

40 ml χυμό λεμόνι

60 ml ελαιόλαδο

1/2 – 1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου

Καρύδια ψιλοκομμένα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε τα κοτσάνια από τις ρίζες φινόκιο, τις κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες (σε πάχος 1 περίπου εκατοστού).

Βάζουμε λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες του φούρνου.

Στη μια στρώνουμε τις φέτες από το φινόκιο και τα μανιτάρια, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1 κ.σ.), προσθέτουμε αλατοπίπερο και 2-3 μικρά κλωνάρια δενδρολίβανο ανάμεσά τους.

Στη δεύτερη λαμαρίνα, στρώνουμε τις φέτες της κολοκύθας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε 2-3 κλωνάρια δενδρολίβανο.

Βάζουμε και τις δύο λαμαρίνες στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια, το φινόκιο και η κολοκύθα και μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (20-30 λεπτά).

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το δενδρολίβανο που έχει ψηθεί και, αν θέλουμε, κρατάμε τα τραγανά φύλλα για το γαρνίρισμα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε την πανσέτα (δεν χρειάζεται λάδι γιατί η πανσέτα θα ψηθεί στο λίπος της) μέχρι να γίνει τραγανή, για 5 περίπου λεπτά.

Ντρέσινγκ: Στο μούλτι βάζουμε τη σκόνη μουστάρδας, τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, 1/2 – 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου (χωρίς κοτσάνια) και αλατοπίπερο και χτυπάμε καλά.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα ψητά λαχανικά, τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, πασπαλίζουμε με λίγα τραγανά φυλλαράκια δενδρολίβανο, την πανσέτα και, τέλος, τα ψιλοκομμένα καρύδια.