Την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, το άρθρο 16 και τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και το ακαδημαϊκό άσυλο σχολιάζουν οι πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ) και Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας στην εκπομπή One Direct.

«O φόβος για το άρθρο 16 δεν μπορεί να σταθεί, μια και υπάρχουν πολλά κολέγια στην Ελλάδα. Μπορεί να μη δίνουν ακαδημαϊκά δικαιώματα σαν τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά δίνουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτούς τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί φόβος για το θέμα. Όμως, όταν το κράτος είναι επικεφαλής και έχει το σύστημα αξιολόγησης, αυτό θα ήλεγχε και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μέσω της Ανώτατης Αρχής Αξιολόγησης» σημειώνει η κ. Γιαννάκου. «Δεν είμαι οπαδός των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ούτε είπα ποτέ ότι θα μας σώσουν. Όμως, πρέπει να γίνουν ιδιωτικού δικαίου πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν με το ίδιο σύστημα όπως τα δημοσίου δικαίου» συμπληρώνει.

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι βασικό εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος. «Είναι σημαντική κατάκτηση της δημόσιας εκπαίδευσης» λέει, κάνοντας λόγο, πως θα ενταθεί η ήδη υπάρχουσα υποχρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων «εάν υπάρξουν ιδιωτικά».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στα τμήματα που κατάργησε η νυν κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «έκλεισαν τμήματα που έδιναν πρόσβαση σε πολλά παιδιά σε διάφορες ειδικότητες. Τώρα τα παιδιά μας θα πάνε στην Κύπρο. Και οι περισσότεροι πηγαίνουν στις νομικές σχολές της Κύπρου».

«Τα περισσότερα από τα τμήματα αυτά έγιναν με τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε. Χρειάζεται μελέτη το θέμα. Ως υπουργός είχα κλείσει πολλές σχολές που δεν χρειάζονταν» απαντά η κ. Γιαννάκου.

Πηγή: onetv.gr