Εκατοντάδες είναι τα κόμματα που έχουν εμφανιστεί και εξαφανιστεί στην ιστορία αυτού του τόπου. Ομως το ΠαΣοΚ δεν υπήρξε ένα από αυτά, δηλαδή ένα ευκαιριακό ακόμα κόμμα. Υπήρξε το πρώτο κόμμα που όχι μόνο έφερε στο όνομά του τη λέξη σοσιαλιστικό αλλά και κυβέρνησε αυτή τη χώρα στον μεγαλύτερο χρόνο της Μεταπολίτευσης στηριζόμενο σε μια ευρύτερη κεντροαριστερή πλειοψηφία. Είναι το κόμμα που οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος κα ταυτίστηκε με επαναστατικές αλλαγές στην Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και γενικά υπήρξε το στήριγμα των δικαιωμάτων των μη προνομιούχων τάξεων. Με ορατά έργα, τα Κέντρα Υγείας, τα μεγάλα σύγχρονα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τον ΟΚΑΝΑ και τα νέα πανεπιστήμια.

Σήμερα επισήμως αποτελεί την κύρια συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής που στο σύνολό του δυστυχώς δεν εκφράζει ποσοστό άνω του 8% σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Με απλά λόγια, το 8% ουδόλως εκφράζει το 60% του λαού που συνολικά κατά καιρούς στήριξε το ΠαΣοΚ. Ο κόσμος αυτός βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε άλλους πολιτικούς χώρους γιατί πίστεψε – καλώς ή κακώς – ότι αυτοί οι χώροι εκφράζουν το πνεύμα του ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με το οποίο είχε γαλουχηθεί. Πώς όμως αυτός ο κόσμος μπορεί να πειστεί και να επανέλθει; Αραγε με ένα συνέδριο fast track ή με ένα ιδεολογικό συνέδριο καλά προετοιμασμένο; Είναι αυταπόδεικτο ότι ένα ιδεολογικό συνέδριο του ΠαΣοΚ θα ήταν αναγκαίο για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, όπως το γιατί σήμερα συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ και για το πόσο διαφοροποιείται και γιατί από αυτά που διακήρυττε ο ιδρυτής του σε μιαν άλλη φυσικά εποχή.

Ασφαλώς το 2020 δεν είναι 1974, δηλαδή το έτος που επανεγκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα. Πολλά πράγματα στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και στο εσωτερικό της χώρας έχουν αλλάξει και είναι λογικό το σημερινό ΠαΣοΚ να μην ταυτίζεται με το ΠαΣοΚ του 1974. Ομως το ποιο πρέπει να είναι το σημερινό ΠαΣοΚ δεν μπορεί να το προσδιορίσει άλλος από την πραγματική βάση του. Χρειάζεται εκτεταμένος διάλογος, χρειάζεται επαναλειτουργία των οργάνων της βάσης του και κυρίως χρειάζεται ένα σοβαρό προγραμματισμένο συνέδριο. Ενα συνέδριο χωρίς ευρύ προσυνεδριακό διάλογο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρό.

Ενας εκτεταμένος προσυνεδριακός διάλογος θα ενεργοποιούσε τις χιλιάδες των οπαδών του ΠαΣοΚ που απομακρύνθηκαν να συζητήσουν και πιθανόν να αλλάξουν απόψεις σχετικά με το τι εκφράζει το σημερινό ΠαΣοΚ. Μόνο ο διάλογος μπορεί να πείσει αυτόν που έχει αποχωρήσει ότι αξίζει και πρέπει να επανέλθει. Ενα έκτακτο συνέδριο ουσιαστικής διάρκειας ενός 24ώρου δεν είναι αρκετό να υπηρετήσει τέτοιους σκοπούς. Εάν η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ θέλει να συντηρήσει τα σημερινά ποσοστά που σήμερα συρρικνώνονται δημοσκοπικά περί το 6%, καλώς πράττει με αυτό το έκτακτο συνέδριο που επιχειρεί. Εάν όμως θέλει να προσεγγίσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το σημερινό ΠαΣοΚ και βρίσκονται σε άλλα κόμματα, είναι βέβαιο ότι δεν θα το επιτύχει. Με τις μεθοδεύσεις αυτές απομακρύνει αντί να προσελκύει πολλούς ακόμα από αυτούς που σήμερα βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ.

Είναι καιρός τα σοβαρά ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ τώρα να αφυπνιστούν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός είναι πρώην υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΠαΣοΚ.