Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στο Σότσι με τον ομόλογο του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Σερβία παρά τις πιέσεις που δέχεται από δυτικές χώρες θα συνεχίσει να διατηρεί στενές σχέσεις με την Ρωσία, υπογράμμισε ο Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι.

«Με ρωτούν γιατί έρχομαι συχνά στη Ρωσία»

«Με ρωτούν ηγέτες κάποιων χωρών γιατί επισκέπτομαι συχνά την Ρωσία και τους απαντώ ότι θα συνεχίσω να το πράττω διότι ο Πούτιν με αντιμετωπίζει με την ίδια και ίσως μεγαλύτερη αξιοπρέπεια απ΄ ό,τι αντιμετωπίζει εκείνους» επισήμανε ο Βούτσιτς.

Ανέφερε ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα του Κοσόβου, εξετάστηκε η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων όπως επίσης και θέματα που αφορούν την υλικο-τεχνολογική στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Σερβία και την Ρωσία.

Για το θέμα αυτό ο Βούτσιτς ανέφερε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων υλοποιούνται βάσει συστάσεων του Ρώσου προέδρου.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε με συμβούλεψε τι εξοπλισμό ν’ αγοράσουμε. ‘Ακουσα τη συμβουλή του και σύντομα θα φτάσουν στη Σερβία αυτά που παραγγείλαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Ρωσία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας»

Στην συνέντευξη Τύπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και εκφράζει την θέση ότι την βάση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα πρέπει να αποτελέσει η διακήρυξη 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακήρυξη αυτή, η οποία ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου του 1999 και έθεσε το Κόσοβο υπό την διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK), ορίζει ρητά ότι «το Κόσοβο αποτελεί επαρχία της Σερβίας».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στα Βαλκάνια τονίζοντας ότι «η Ρωσία δίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων και έχει ουσιαστικό διάλογο με όλους ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας».