Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Λευκωσία ως ένα από τα μέτρα κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η πολιτική ηγεσία πέραν των εξελίξεων στο Κυπριακό ενημερώθηκε και για ενέργειες που προβαίνει η κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, όπου το κεφάλαιο Τουρκία -Ερντογάν κυριάρχησαν, υπήρξε πρόταση από πλευράς του προέδρου της ΕΔΕΚ για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Αυτό ήταν περίπου το μήνυμα που έλαβε ο Μαρίνος Σιζόπουλος από τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην πολιτική ηγεσία πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε καταγγελίες που είχαν γίνει προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που φαίνεται να βγαίνει από τη συνάντηση στο Λονδίνο και το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία είναι πως έχουν να κάνουν με έναν Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είναι πλέον ανεξέλεγκτος.