Στο Μέτσοβο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας (φωτογραφία) και το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκεται στο Ανήλιο για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η σκέψη όμως του Προέδρου της Βουλής είναι στο Κοινοβούλιο γιατί με την έλευση του νέου έτους, με το που θα ανοίξει δηλαδή η Βουλή, θα κατατεθούν προς ψήφιση τέσσερα νομοσχέδιο. Τα ονομάζει μάλιστα… τέθριππο νομοσχέδιο. Και γιατί;

Ο κ. Τασούλας, γνωστός για το χιούμορ του, παρομοιάζει τα τέσσερα νομοσχέδια με το τέθριππο του Φαέθοντα που βρισκόταν στα Προπύλαια της οδού του Λεχαίου στην Κόρινθο. Ενα άγαλμα με τέσσερις ίππους.

***

Τα πρώτα νομοσχέδια του 2020, αυτά που θα κατατεθούν μόλις ανοίξει η Βουλή, είναι: το νομοσχέδιο για το Brexit (για το οποίο πρώτο έγραψε «Το Βήμα»), για τα Υδατοδρόμια, για την Ανώτατη Εκπαίδευση και για την Πολιτική Προστασία.

***

Αλλά αυτές τις ημέρες την τιμητική του έχει – κατά τον κ. Τασούλα – το Μέτσοβο. Αν και χιόνι έως την Παρασκευή δεν υπήρξε (παρά μόνο λίγο «πασπαλισμένο», όπως είπε, στις βουνοκορφές), ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Πρωθυπουργό στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του να κάνει πεζοπορία αλλά και ποδηλασία. Γιατί επέλεξε το Ανήλιο; Επειδή, μου λένε, είναι ένα ορεινό, παραδοσιακό χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ. στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου, απέναντι από το Μέτσοβο, και στη σκιά της  βουνοκορφής «Φατζέτου» της Πίνδου. Η βλάχικη ονομασία του είναι «kiare». Κιάρε στα βλάχικα σημαίνει το ανήλιαγο μέρος. Στο άκουσμα του ονόματος αυτό που περνά από το μυαλό ως πρώτη εικόνα είναι ένα μέρος σκιερό, χωμένο βαθιά μέσα στη βουνοπλαγιά. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, το χωριό βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και ηλιόλουστο μετά το μεσημέρι μέρος, με τη θέα τόσο του φυσικού πλούτου που κάθε εποχή είναι και ξεχωριστή όσο και με τη θέα του παραδοσιακού, κοσμοπολίτικου και γραφικού Μετσόβου, να το κάνει μοναδικό.

***

9 Μαρτίου το Φόρουμ του Βερολίνου

Ισως να αποτελεί το πρώτο και το πιο σημαντικό οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις στην Ελλάδα, το Φόρουμ του Βερολίνου, του οποίου η ημερομηνία διεξαγωγής σάς πληροφορώ ότι κλείδωσε, και αυτή θα είναι η 9η Μαρτίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ομιλία τόσο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή) και συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

***

Ωθηση στη διεξαγωγή του φόρουμ έδωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Αδωνη Γεωργιάδη στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά και η άψογη συνεργασία των συνεργατών της καγκελαρίου και του Πρωθυπουργού που βρίσκονταν συνεχώς σε επικοινωνία.

***

Στόχος του φόρουμ είναι να διαμορφωθεί μια αληθινή ανάπτυξη (κυρίως πράσινη) για την Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες, πέραν της πράσινης ανάπτυξης που βεβαίως ενδιαφέρονται, έχουν στρέψει την προσοχή τους και σε άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως στον τουρισμό, στο real estate, στην ενέργεια κ.τ.λ.

***

Παρασημοφορούνται Γεωργουσόπουλος και Πατρίκιος

 

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής θα απονείμει τη Δευτέρα στις 11.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον συγγραφέα, κριτικό θεάτρου και μεταφραστή Κώστα Γεωργουσόπουλο και στον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή Βαπτιστή-Τίτο Πατρίκιο.

 

***

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι το 2019…

Κατά 1,2 τρισ. δολ. αυξήθηκε η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου το 2019, ανερχόμενη σε 5,9 τρισ. δολ., σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. H αύξηση αυτή, της τάξεως του 25%, αναμένεται να φουντώσει τη συζήτηση περί ανισοτήτων και των επιπτώσεών της.

Ανάμεσα στα πιο παράδοξα επιχειρηματικά εγχειρήματα της χρονιάς αναφέρουμε ενδεικτικά αυτό του Γουίλις Τζόνσον, ο οποίος είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται στα 1,9 δισ. δολάρια ιδρύοντας αλυσίδα με μάντρες αυτοκινήτων για την πώληση κατεστραμμένων οχημάτων.