Πολύ λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Παρά τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να τηρήσει ίσες αποστάσεις αποφεύγοντας να καταδικάσει ενεργά τις τουρκικές προκλήσεις, ο Μάικ Πομπέο είχε δώσει το δικό του μήνυμα για το πως θα κινηθούν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στο περιθώριο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον απαντώντας σε έλληνες δημοσιογράφους είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας – Τουρκίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Hellas Journal το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε και πάλι σε αυτό το θέμα με μία γραπτή δήλωσή. Μέσω αυτής επιβεβαιώνει ότι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ήδη εμπλακεί με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα και τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Τις ενθαρρύνουμε να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η διπλωματική πρωτοβουλία θα λάβει μια μορφή με την οποίο προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές.

Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Επίσης, ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ στο επίκεντρο της αμερικανικής προσπάθειας θα είναι τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.