Με τη νέα γενιά, και συγκεκριμένα με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας, επέλεξε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», να ξεκινήσει τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για την Επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

1) Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής:

Με αυτή την κίνηση υψηλού συμβολισμού το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ξεκινά τις δράσεις του με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού», θέλοντας να στείλει ένα δυνατό μήνυμα πως οι ιδέες και εορτασμοί της Επετείου των 2500 χρόνων από τις δύο αυτές επικές στιγμές για τη χώρα μας, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει πρωτίστως να αφορούν και να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ομογένεια.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ξεκίνησε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, και θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου 2020.

Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με εγκύκλιο φτάνει σε όλα τα σχολεία της χώρας μας αλλά και της ομογένειας. Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των μαθητών και η άνθηση του διαπολιτισμικού καλλιτεχνικού διαλόγου μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος.

2) Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου:

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η δράση θα συμπληρωθεί με Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου ενώ υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παραστάσεις της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου από μαθητές Λυκείου.

Πρόθεση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι τα τέσσερα πρώτα βραβεία για τους μαθητές που θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Δοκιμίου να αντιστοιχούν σε εκπαιδευτικά ταξίδια για επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, και συγκεκριμένα: στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Ρώμη και στην Αίγυπτο. Για τους μαθητές των σχολείων της ομογένειας το βραβείο θα αντιστοιχεί σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα.

3) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παράλληλα, υπογράφτηκε ήδη Σύμφωνο Συνεργασίας με το Κολλέγιο Αθηνών για τη διεξαγωγή Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Διάλογος ή Σύγκρουση των Πολιτισμών;»

Στο Συνέδριο θα μετέχουν μαθητές από τα σχολεία όλης της χώρας καθώς και από την ομογένεια. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020/2021.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Στις 20 και στις 22 Ιανουαρίου 2020 το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» πραγματοποιεί δύο σημαντικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κορυφαίων ιστορικών, καταξιωμένων επιστημόνων και αρχηγών κρατών από ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα:

1) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη Σημασία τους στον Σύγχρονο Κόσμο»

Τη Δευτέρα 20/1 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα, υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Τίτλος της Ημερίδας είναι «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη Σημασία τους στον Σύγχρονο Κόσμο», και ομιλητές όπως Paul Cartledge, Roderick Beaton, Αθανάσιος Πλατιάς, Γιώργος Πρεβελάκης, Αγγέλος

Χανιώτης. Το συντονισμό θα κάνει ο Λουκάς Τσούκαλης. (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Σημειώνεται ότι οι καθηγητές Paul Cartledge, Roderick Beaton, Αθανάσιος Πλατιάς, Γιώργος Πρεβελάκης, Αγγέλος Χανιώτης αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη και είναι όλοι μέλη της Τιμητικής Κοσμητείας για του Επετειακού Έτους Σαλαμίνα Θερμοπύλες 2020.

Χαιρετισμό στην Επιστημονική Ημερίδα θα κάνει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

2) ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ: ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ»

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» πραγματοποιεί εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών αφιερωμένη στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών. Θέμα «Οι πολλοί και οι Λίγοι: Πλήθος και Αρετή». ( ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Την Κεντρική Ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ενώ στο πάνελ θα μιλήσουν αρχηγοί κρατών όπως η Πρόεδρος της Λετονίας 1997-2007 Vaira Vike Freiberga, Emil Constantinescu Πρόεδρος της Ρουμανίας 1996-2000, Ismail Serageldin Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Τράπεζας 1992-2000.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος.